Klik groter |
De eigenaar van de paal zien we samen met z'n echtgenote op bovenstaande afbeelding.
De blogger zet de straatnaam er maar niet bij want: "Ik heb liever niet dat ie door de een of andere figuur wordt meegenomen."
Betekende die vijf nou dat over vijfhonderd meter de provincie Groningen werd verlaten? Of zat je tijdens het passeren van de paal juist al een halve kilometer in Drenthe? "Dat weten we zo niet, dat moet je even uitzoeken."
Een terechte opmerking, maar ondergetekende heeft geen zin om dit uit te zoeken. Via vriend Google leert hij wel dat er hectometersprongen bestaan.
Weet een lezer meer over dit ouderwetse hectometerpaaltje met opschrijft Dr (Drenthe) en 5 te vertellen? Beijumnieuws@ziggo.nl
Hectometerpaaltjes zouden eigenlijk kilometerpaaltjes moeten heten, ze geven namelijk een waarde in kilometers aan. Een weg begint meestal met paaltje 0, dus op de meeste wegen staat paaltje 1 op 1 kilometer vanaf het begin. Maar niet op allemaal. Op de snelweg (en op veel andere wegen) kom je iedere 100 meter een paaltje met een groen bordje tegen.
Daarop staat een getal en meestal ook het nummer van de weg. Het nummer van de weg is bijvoorbeeld A1 of N99. De getallen zijn bijvoorbeeld: 2,1 - 2,2 - 2,3 enzovoort. Dat zijn waarden in kilometers, dus eigenlijk hadden hetkilometerbordjes moeten heten. Maar omdat ze iedere 100 meter staan heten het hectometerbordjes. WillemWever
Update 21.25 uur. De ANWB duikt in het archief en tracht binnen een paar dagen uitsluitsel te geven over wat voor paal we hier in Beijum hebben. Een lezer mailde ondertussen deze link door. Wordt vervolgd.
Johan Fehrmann @Beijumnieuws Wat een oude historische hectometerpaal in #Beijum. Dr 5, staat er op. Wat betekent dat @ANWBverkeer?
ANWB @ANWB @ANWBverkeer @Beijumnieuws Zo, da's van een tijd geleden! Ik moet écht even het archief voor je induiken. Ik kom er op terug. ^DB
ANWB @ANWB @Beijumnieuws Nou, We zijn ermee aan de slag, maar het nadeel is wel dat we, omdat we al wat jaartjes bestaan, best een groot 1/2
ANWB @ANWB @Beijumnieuws archief hebben. Ik ben bang dat het na het weekend zal worden voor we een antwoord voor jullie hebben! ^DB 2/2
2 opmerkingen:
Het betreft een duikerpaal. Geen hectometerpaal.
Ik verwijs naar:
http://familiewandelen.nl/index.html?zeerijp/rondjezeerijp.htm~mainFrame
Citaat:
Stoffer Reiffers uit Zeerijp heeft sinds een half jaar een passie ontwikkeld voor de gietijzeren herkenningspunten. Hij rijdt regelmatig rond door de omgeving, op zoek naar de hectometerpalen. Reiffers: “Er wordt gesproken over hectometerpaaltjes, maar de palen hebben niets te maken met hectometers. Op oude kaarten van rond 1910, kan men de precieze locatie van deze palen terugvinden. Deze worden geduid met MP en op kaarten na 1930 is de duiding veranderd in KP. MP staat voor (Hollandse) Mijl Paal en KP voor Kilometer Paal.
Ook waren er palen met de duiding Dr. Dit staat voor Duikerpalen, deze gaven aan waar er duikers onder de weg lagen. De onlangs teruggeplaatste paal in Zeerijp heeft een Dr. teken en nummer. In Zeerijp staat dus een Duikerpaal, in plaats van een hectometerpaal.” Einde citaat.
De vraag is waarop het getal van de duikerpaal duidt. Is dat het aantal meters onder de grond, waar een duiker lag? Of een duikerpaalnummer, omdat er in een gebied meerdere duikerpalen waren? Ik vermoed dat het eerste alternatief juist is. Om informatie aan de boeren, gemeenten en waterschappen te geven.
Hierbij informatie over de hectometerpaal:
https://www.wegenwiki.nl/Hectometerpaal
Een reactie posten