zondag 8 mei 2016

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (275)


Het komt regelmatig voor dat insecten worden geplaagd door mijten, maar zoveel als er op deze bij zitten had ik nog nooit eerder gezien. Mijten zijn er in vele soorten en maten, ze behoren tot de spinachtigen. In het volwassen stadium bezitten ze acht poten, een insect heeft er slechts zes. We kennen bijvoorbeeld de schurtfmijt van zoogdieren en de varroamijt van honingbijen. De nesten van metselbijen (wetenschappelijke naam: Osmia) kunnen worden aangetast door de mijt Chaetodactylus osmiae. Het beestje heeft geen Nederlandse naam.

Deze bij met mijten is zeer waarschijnlijk een rosse metselbij (Osmia rufa / Osmia bicornis). Natuurlijk heeft de bij last van zoveel mijten maar ze doen de bij niets. Ze liften mee met de bij en komen zo in de nesten. De nesten van metselbijen kunnen worden aangetast door de mijt. Een mijt kan zich voeden met eitjes, larven of met de stuifmeelvoorraad. Ze leggen daar ook hun eitjes. De larven die uitkomen, voeden zich ook met het opgeslagen stuifmeel. Als het voedsel opraakt klampen ze zich aan een bij vast om een nieuw nest te vinden. Ze gebruiken de bij als transportmiddel om snel en zonder veel energie te verliezen op een nieuwe bestemming aan te komen waar ze doorgaan met hun levenscyclus.

Als deze bij met de tientallen (honderden?) mijten naar een insectenhotel vliegt dan zou dat wel eens grote (negatieve) gevolgen kunnen hebben voor het broedresultaat van de (solitaire) bijen en wespen. Ik dacht even dat een bij met zoveel mijten iets bijzonders was, maar op internet kwam ik een vrijwel identieke foto tegen.Foto + tekst: Luit Staghouwer

1 opmerking:

Anoniem zei

Uit Luit z'n gedetailleerde fotografie van plant en dier blijkt telkens weer een giga liefde voor de natuur. Daar kunnen we zeker in deze tijd van roekeloosheid en onverschilligheid een voorbeeld aan nemen. Bravo !