donderdag 5 mei 2016

EVEN NAAR STAD(SPARK) VOOR BEVRIJDINGSFEEST(JES)



Op deze zeldzame zonnige Bevrijdingsdag begon het de Beijumblogger tegen het middaguur te kriebelen. Hij moest en hij zou even naar het Stadspark om aldaar een vleugje bevrijdingsfeest op te snuiven en mee te maken.

Het kan verkeren, na de warmste Kerst ooit, de natste en koudste vrijmarkt-dag (Konings- en Koninginnedag) ooit, hebben we vandaag de zonnigste 5 mei ooit.

Wat een genot om van het noordoosten van de stad naar de hele andere kant te fietsen. Beijumers kunnen rechtdoor via de hele Korreweg en Noorderplantsoen richting Paterswoldseweg en Stadspark, maar je kunt ook via de binnenstad fietsen.
De heenweg ging via de binnenstad, op de rotonde werd afgeslagen richting Kapteynlaan. Wat zien we daar? Zie foto links. Wat een bloesems. En wat leuk, een soort van bevrijdings-Vrijmarkt op het Bernoulleplein.

Op de Grote Markt zag de blogger historische zwart/wit afbeeldingen over de laatste wereldoorlog hangen.
Via de Gelkingestraat, Zuiderdiep, Herestraat, singels, Museumbrug en Emmaviaduct ging het voort. Prachtig om door de mooiste stad van Noord Nederland te fietsen.

Erg druk was het tegen half een nog niet, zie afbeelding rechts. Eerst even door de beveiliging heen, dat duurde een minuutje. Vrijheid zonder veiligheid, dat werkt niet.

Wat een drukte en gezelligheid in het zonovergoten Stadspark. Oude bekenden groeten, een praatje hier en daar, en gelukkig, net op tijd komen om op het hoofdpodium premier Mark Rutte en Alie B. de aftrap zien verrichtten van de landelijke bevrijdingsfeesten.
Zie foto boven.

Wat je ook van de beide heren qua muziek en politieke opvatting mag vinden, geestdrift en humor hebben ze. Rutte mocht een bevrijdingswens op een papiertje schrijven. Alie B.: "Het hoogst staan in de peilingen."


Na het optreden van Alie B. en z'n band struinde ondergetekende langs andere podia. Gezellig. Zonder meer. Kraampjes waarvan uit belangengroeperingen hun boodschap(pen) aan de man/vrouw probeerden te brengen, eettentjes, bierpompen. Yes, we leven in een vrij land.

Het werd drukker en drukker, bij het verlaten van het Stadspark was te zien dat nieuwe toeschouwers een kleine tien minuten moesten wachten voordat ze door de beveiligingscontrolepost konden. By the way, overal zag je security-personen rondlopen, evenals politieagenten. Er zou maar een snode gast zijn die het bevrijdingsfeestje zou willen verstieren....

Op de terugtocht, via het Noorderplantsoen en de aansluitende Korreweg hield de blogger even halt bij de reeds benoemde Vrijheids-vrijmarkt op het Bernoulleplein. Zie foto rechts. Wat een sfeer en wat een gezelligheid! het sfeertje dat ruim een week de mist inging tijdens Koningsdag.

Teruggekeerd in Beijum zag de blogger dat er redelijk veel vlaggen hoog aan de vlaggenstok hingen.
Zie foto's linksonder en beneden.

Veel in vergelijking met de halfstok hangende vlaggen die we gisteren, dodenherdenking, in de wijk konden waarnemen.

Logisch. Een mens heeft liever vreugde dan verdriet. Hij gaat liever op kraamvisite dan naar een begrafenis. Zo is ook Bevrijdingsdag populairder dan Dodenherdenking.

Maar toch, waar waren we geweest als de gesneuvelde helden ruim zeventig jaar geleden niet hun leven hadden gegeven? Dan was er geen Bevrijdingsdag geweest.

Laten we onze relatieve vrijheid koesteren...

1 opmerking:

Anoniem zei

In het buitenland noemt men deze folklorevorm bij voorkeur Trauma Based Mind Control.