vrijdag 6 mei 2016

KEES HUIZENGA OVER LENTIS FORINT (BW Onnemaheerd)


Door Kees Huizenga



Bij Forint Lentis Onnemaheerd wordt niet bezuinigd!
Het ministerie van Justitie subsidieert Forint Lentis volledig!
Op donderdag 28 april 2016 stond er een bericht op RTV Noord met als kop: “Bezuinigingen op Beschermd Wonen hebben gevolgen voor Lentis-cliënten”.
Ik verwijs naar deze link:

In dit RTV Noord-artikel wordt helaas niet verwezen naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Aan de orde is een gemeentelijke bezuiniging van 20% op de WMO. Lentis voert deze bezuiniging braaf uit. Gebruik wordt gemaakt van liberale trendy managementargumenten, zoals: “zelfstandigheid”, “zelf de regie krijgen”, “geen lange-termijn-indicaties”, “keukentafelgesprekken”, “herstelondersteunende zorg” en “minder afhankelijk maken van zorg”.

Ik citeer RTV Noord:

Cliënten van GGZ-instelling Lentis in de stad Groningen merken de gevolgen van bezuinigingen op Beschermd Wonen.
Kees Huizenga rapporteert, foto bij bericht Lentis-avond september 2015
De gemeente Groningen betaalt twintig procent minder voor deze woonvorm, waar mensen met psychische problemen gebruik van maken. Daar hebben ze een eigen kamer of appartement en er is continue begeleiding in de buurt die kan helpen, bij bijvoorbeeld een angstaanval of als alles even teveel wordt.

Zelfstandigheid
Het gevolg van de bezuiniging is dat cliënten veel meer gestimuleerd worden zelf te doen. Alle begeleiding en activiteiten zijn gericht op het vergroten van zelfstandigheid. In gesprekken met cliënten wordt bekeken of het haalbaar is dat ze weer op zichzelf gaan wonen en op welke manier.

'Zelf regie in het leven'
Teamleider Nynke de Boer van de beschermde woonvorm in Paddepoel: 'We gaan actief met mensen in gesprek, over op welke manier we ze kunnen ondersteunen om meer zelf de regie in het leven te hebben. Daar hoort vaak zelfstandig wonen bij.'

Geen lange-termijn-indicaties
Voorheen wisten mensen zich jarenlang verzekerd van een plekje binnen het Beschermd Wonen. Dat is voorbij. De gemeente geeft geen indicaties voor bijvoorbeeld tien jaar meer af en houdt regelmatig keukentafelgesprekken. Daarin bekijkt de gemeente iedere keer of het Beschermd Wonen nog wel nodig is.

Visie
Volgens De Boer is de nieuwe werkwijze niet alleen door de bezuinigingen van de gemeente ingegeven. Het is ook een visie op zorg. 'Lentis is zelf al bezig met herstelondersteunende zorg. Dat is een visie op zorg, waarbij we niet kijken naar het probleem, maar naar mogelijkheden wat mensen willen in het leven.'”
Einde citaat RTV Noord.
BW Onnemaheerd

Dit bericht wekte de indruk dat deze bezuinigingen voor alle bedrijfsonderdelen van Lentis gelden. Dus ook voor Forint Lentis aan de Onnemaheerd en de satellietwoningen in Beijum.

Op maandag 2 mei 2016 belde ik met Forint Lentis in Helpman. Een medewerkster wist niet van een dependance van Forint Lentis aan de Onnemaheerd. Ik zou op woensdag 4 mei teruggebeld worden. 

Tot mijn verbazing had ik na ongeveer een half uur de directiesecretaris van Forint Lentis aan de lijn. Hij bevestigde wat een medewerker van het algemeen telefoonnummer van Lentis (050 - 522 31 50) mij eerder vertelde. Deze alerte medewerker zei tegen mij dat Forint Lentis door het ministerie van Justitie betaald wordt. Niet door de gemeente Groningen. Met andere woorden: de gemeentelijke bezuinigingen zijn niet van toepassing op Forint Lentis. De directiesecretaris van Forint Lentis bevestigde deze visie. De status quo wordt gehandhaafd.

Forint Lentis slaat op forensische psychiatrie. De cliënten van Forint Lentis zijn ooit met Justitie in aanraking geweest. Ze hebben een delict gepleegd en hebben daarom een strafblad.

In de informatiefolder voor de tweede Dialoogavond van Forint Lentis in De Bron d.d. 18 november 2015, p. 1, staat:

Plaatsen Onnemaheerd vanaf 1 januari 2016:  12 (m/v)

Forensische psychiatrie (geen TBS): 9

TBS: 3

Conclusie 1: Forint Lentis aan de Onnemaheerd wordt volledig betaald door het ministerie van Justitie. Totaal geen reguliere psychiatrie, zoals bij de overige instellingen van Lentis.

In 2015 woonden er aan de Onnemaheerd nog drie personen, die onder de reguliere psychiatrie vielen.
Ik vond het zeer opmerkelijk dat het bericht van RTV Noord in algemene zin over Lentis schreef. Voor Forint Lentis werd geen uitzondering gemaakt.

Conclusie 2: Slechte Public Relations en dito onveilige beeldvorming voor de wijk Beijum.

De directiesecretaris van Forint Lentis zal de PR-afdeling op de hoogte stellen van de onjuiste beeldvorming door RTV Noord. Hoewel de BW-teamleider van Lentis Paddepoel, mevrouw Nynke de Boer, hier zelf debet aan is, toch?
Waarschijnlijk volgt volgende week pas een correctie, omdat mevrouw Petra de Maar van de communicatieafdeling van Forint Lentis nu met vakantie is.
Mijn punt van zorg was dat in bovenstaand bericht van RTV Noord ongeclausuleerd over Lentis wordt geschreven. De bewoners van Beijum kunnen door dit bericht op het verkeerde been zijn gezet. Veel mensen weten ook niet dat Forint Lentis / Forint Beschermd Wonen volledig door het ministerie van Justitie wordt gefinancierd.

De directiesecretaris van Forint Lentis, de heer Sander van der Kroft, kon zich mijn zorgen vanuit de wijk Beijum zeer goed voorstellen. Hij was mij dankbaar voor mijn interventie en PR-tip om de gegeven informatie te corrigeren of aan te vullen. Omdat de Lentis-ruis nog misschien een week kan duren, zend ik deze tekst nu in.
Tot uw dienst.

Kees Huizenga

N.B.: het begrip Beschermd Wonen (BW) of Begeleid Wonen is niet van toepassing op forensisch-psychiatrische patiënten. Zie art. 1.1.1 WMO 2015. Forint Lentis doet dit wel. Zeer opmerkelijk. Kijk maar eens op Google bij Beschermd Wonen. Beschermd Wonen duidt op de reguliere psychiatrie.




De wettelijke definitie van Beschermd Wonen in de WMO 2015.

10 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Ik bedoelde deze lange link van Google, die kennelijk niet werkt bij Beijumnieuws:

https://www.google.nl/search?sourceid=navclient&aq=&oq=Beschermd+Wonen+in+Groningen&hl=nl&ie=UTF-8&rlz=1T4GGHP_nlNL519NL519&q=Beschermd+Wonen+in+Groningen&gs_l=hp...0i22i30l5.0.0.0.17341...........0.80huLJvTcmY

U ziet meerdere instellingen met het keurmerk of logo Beschermd Wonen (BW). Forint Lentis werkt zeer waarschijnlijk met dit begrip om te voldoen aan het toenmalige Bestemmingsplan Beijum. Forint Lentis aan de Onnemaheerd valt evenwel eerder te kwalificeren als psychiatrisch ziekenhuis of als justitiële inrichting dan als wooninstelling/volkshuisvester, gegeven de statutaire zorgdoelstelling van Forint Lentis en de specialistische behandeling van de bewoners aldaar. Het is zeer opmerkelijk dat de gemeente Groningen en Forint Lentis nog steeds beweren dat de huidige bestemming “Wonen” ruimtelijk bestuursrechtelijk correct is.

In de jaren negentig was er sprake van een Voorbereidingsbesluit Onnemaheerd (genomen door de gemeenteraad van Groningen), dat uit moest monden in een superklein Bestemmingsplan Onnemaheerd. Specifiek voor de nieuwe Lentis-locatie (nieuwbouw), omdat het toenmalige deelbestemmingsplan van Beijum voor de Onnemaheerd een andere bestemming formuleerde. Om af te mogen wijken van dit deelbestemmingsplan werd de procedure van art. 19 lid 1 van de toenmalige Wet op de Ruimtelijke Ordening gebruikt. De doelgroep betrof “psychiatrische patiënten”, zonder dat specifiek werd geschreven over forensisch psychiatrische patiënten. De aanvrager was Lentis te Zuidlaren, alwaar het hoofdkantoor was en is gevestigd. De aanvrager was niet Forint Lentis in Groningen Helpman. Het Bestemmingsplan/Postzegelplan Onnemaheerd is er nooit gekomen. Veel is nog steeds mistig en duister. Is de gemeente in het verleden op het verkeerde been gezet? Dit moet nader worden uitgezocht. Lammert Doedens verrichtte vorig jaar voorwerk in de Groninger Archieven. Het raadslid mevrouw Inge Jongman van de ChristenUnie is door Lammert Doedens op de hoogte gesteld.

Zie verder: http://beijumnieuws.blogspot.nl/search?q=Forint+Lentis+Onnemaheerd

Anoniem zei

Wat is de nieuwswaarde van dit bericht?

Anoniem zei

Dhr Huizenga heeft het over WMO bezuinigingen van 20 %, echter overal lees je dat gemeenten met reusachtige WMO-overschotten te kampen hebben. http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/108795/Boosheid-over-overschot-op-Wmo-budget-Het-is-ongehoord
Ook in Delfzijl houdt de gemeente MILJOENEN over aan bezuinigingen in de thuiszorg en ligt er die enorme WMO geldbulten zich te vervelen. http://www.rtvnoord.nl/nieuws/162687/Wethouder-Delfzijl-verdedigt-overschot-WMO-miljoenen-gemeenten
Conclusie: de meest kwetsbaren in de samenleving laten zich wederom aan alle kanten door de overheid bestelen. Lieve mensen, wanneer houden jullie nu 's op je zóó kaal te laten plukken door de roverheid ??

Kees Huizenga zei

De vraag is of Lentis wel 20% moet bezuinigen op de uitvoering van de WMO. Bedankt, laatste anoniem.

Zie in dit verband:

http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/verontwaardiging-over-wmo-overschotten-gemeenten.9533897.lynkx

http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/van-rijn-te-zuinig-zijn-met-wmo-budgetten-is.9533998.lynkx

http://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/vvd-van-rijn-moet-oorzaak-wmo-overschotten.9534145.lynkx

http://nos.nl/artikel/2103303-gemeenten-houden-miljoenen-zorggeld-over.html

http://nos.nl/artikel/2103378-fnv-niet-te-verkroppen-dat-geld-niet-naar-de-zorg-gaat.html

http://nos.nl/artikel/2103415-kamer-heeft-veel-vragen-over-overgebleven-zorg-miljoenen.html


Ik schreef dit artikel op Beijumnieuws omdat het bericht op RTV Noord de indruk wekte dat ook bij Forint Lentis wordt bezuinigd. Het is mogelijk dat vroeger op de Lentis-locatie Onnemaheerd sprake was van reguliere psychiatrie. Sinds 1 januari 2016 wordt Forint Lentis volledig betaald door het ministerie van Justitie. Dat levert meer geld op.


Ik maak de lezer erop attent dat onder de negen forensische patiënten (vanaf 01-01-2016) mogelijkerwijs tevens oud-TBS’ers kunnen zitten. Dat staat niet expliciet vermeld in het verslag van de Dialoogavond van 18 november 2015.

Zie verder:
http://www.rtvnoord.nl/nieuws/162628/Tbs-ers-krijgen-opnieuw-tbs-voor-moordpoging-in-Van-Mesdagkliniek

Anoniem zei

Ik heb het gevoel dat dit opstokerij is. Ook mensen met TBS hebben recht om terug te komen in de maatschappij. Ook beijum is de maatschappij. Met dit gezever breng je niets dan negativiteit. Ik heet ze van harte welkom in beijum.

Anoniem zei

Opstoken

Kees Huizenga zei

Waaruit blijkt dit opstoken? Graag argumenten. Aan gevoelens heb ik niets.

Nogmaals: het is heel goed dat bij Forint Lentis niet bezuinigd wordt. Dat is een positief bericht. Forint Lentis zorgt voor terugkeer in de maatschappij. Het gaat om resocialisatie.

Anoniem zei

In het Munsterhoes aan de Emingaheerd bij de Wibenaheerd en Plein Oost zit ook een Lentis vestiging met jonge bewoners. Groter dan de huizen aan de Onnemaheerd. Hoe zit het daar met bezuinigingen en onvoldoende begeleiding door bezuinigingen? Komen de daar wonende klanten wel in de knel? En hoe zit het met de buren en buurtbewoners, kunnen zij groeiende overlast of problemen verwachten?

Kees Huizenga zei

In het Munsterhoes is een woonvorm voor Begeleid Wonen van Lentis gevestigd. Bestemd voor jongeren.

Zie:

https://www.jonx.nl/locaties/begeleid-wonen-munsterheerd-2/

In het Munsterhoes zitten geen forensisch psychiatrische cliënten. Inzake mogelijke overlast dienen er deugdelijke gedragscodes of woonprotocollen te zijn.

Kees Huizenga zei

Lentis Jonx wordt gefinancierd door de rijksgeldmiddelen voor de uitvoering van de nieuwe Jeugdwet. Ik weet niet of hierop wordt bezuinigd.

Zie verder: https://www.lentis.nl/organisatie/jonx/

De gemeente Groningen bezuinigt op de WMO 2015.