dinsdag 4 oktober 2011

OOK VOOR SNUFFIE IS HET DIERENDAG

Het is weer zover: Dierendag. De dag waarop we, net als met vader- en moederdag voor onze ouders, even extra attent zijn voor ons huisdier. Niet dat dieren daar enige notie van hebben, het is eigenlijk meer een mensendag, in die zin dat mensen zich wel eens bewust mogen worden hoe ze met dieren omgaan. Op deze dag wordt overal ter wereld stilgestaan bij de rechten van de dieren in onze samenleving. In Nederland werd in 1930 voor het eerst dierendag gehouden. 66 jaar eerder, in 1864 was in Den Haag de Haagsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren opgericht in navolging van al bestaande verenigingen elders Europa en als eerste van een reeks plaatselijke verenigingen in Nederland. In 1877 werd haar naam veranderd in Landelijke Vereeniging en onder die naam sloten de meeste lokale vereningen zich aaneen. De belangrijkste doelstellingen van de Ver(e)eniging (afgekort: de Dierenbescherming) waren en zijn nog steeds de tot standkoming van de wetgeving voor dieren en de controle op de naleving van dierenwetten. Lees op Beleven.org/feest/dierendag
Vanochtend stond ik even stil bij mijn konijn achter in de tuin. Zo hoort dat op dierendag. Ik maakte ook de foto die u hier rechts ziet. Qua lichaamstaal straalde m'n konijn op dat moment zoals altijd uit: 'daar heb je die vreselijke kerel weer, geef me alsjeblieft te vreten en te drinken, geef me regelmatig een schoon hok en zeur me verder niet zo om de kop. Oprotten graag.' Bijna overal ben ik welkom in de wijk, alleen niet bij m'n konijn. De moeizame relatie met het beestje heb ik hier meermaals beschreven, het beestje is agressief, dominant en zeer intolerant. Het is ook echt een Gronings konijn: achterdochtig tot op het bot, alsof ze (vrouwtje) bang is dat ze elk moment geslacht kan worden en als kerstmaaltijd in de diepvries wordt gestopt. Hopeloos.

Sinds twee weken heeft Snuffie een soort van ontsteking bij haar linker oog, zie foto. Wat moet je daarmee? Naar de dierenarts? Aan Sandra Hoogenberg, van de gelijknamige speciaalzaak in Winkelcentrum Beijum, legde ik het probleem voor. Ze raadde me aan het oog dagelijks met warm water schoon te houden. Goed bedoeld, maar er is geen beginnen aan. Ik moet het beestje dan dagelijks met twee ovenhandschoenen aan (tegen het bijten) vangen en spartelend z'n oog schoonmaken. Waardoor het nog schuwer, agressiever en afwijzend wordt naar haar baasje.
Ik zie het even aan, Snuffie eet en drinkt goed en ze loopt als een veldmaarschalk door haar ren. Aan André Hoogenberg is reeds de vraag voorgelegd of hij ook aan huisbezoek doet. Snuffie is ooit bij hem als dwergkonijn gekocht, en wellicht kan hij met z'n rustige houding en overwicht m'n konijn beter benaderen, en eventueel behandelen.
Ondertussen blijft het dierendag. Snuffie heeft wat extra lekkere dingen gekregen die ze grommend en brommend mee heeft genomen in haar binnenhok.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Net als een konijn niet weet wat dierendag is, zo weet het vast ook niet wat Kerst is.

Anoniem zei

Hoi johan
wil je niet bang maken maar heeft je konijntje geen myxomatose een konijnen ziekte die vooral buiten konijnen treft heb zelf ook veel konijnen gehad en weet er dus wel iets van hier is een link kijk maar is http://www.konijnen.nl/ziekten/myxo.htm sterkte met het beestje ook al is hij zij niet zo lief dit wens je niemand
groetjes

Alie zei

ziet er idd niet zo best uit..
Hopelijk vind je een oplossing/medicijn!
Mocht je ooit nog eens een ander konijn willen aanschaffen, ga dan voor een nederlandse hangoordwerg. Die hebben wij en ze is zo lief, ook al hebben wij haar niet handtam gemaakt! Nog nooit gebeten in de ruim 5 jaar dat we haar hebben, laat staan geknort... dat is pure narrigheid inderdaad.
Maar ik hoop dat je beestje er weer bovenop komt.

Anoniem zei

waarom niet naar de dierenarts? Dieren laten niet gauw zien dat ze lijden, in de natuur zou dat nl funest kunnen zijn. Je kunt dus niet per definitie stellen dat het wel goed gaat omdat ze eet, drinkt en rent.... Ik vind ook dat je de morele verplichting hebt, het konijntje te laten onderzoeken. Het is nu eenmaal zo dat er (medische) kosten verbonden zijn aan het houden en hebben van een dier.
Wat betreft het advies van een andere lezer over het ooit nog aanschaffen van een ander konijn: dan beter geen dieren kopen bij handelaar of winkel, maar haal er een uit een asiel of knaagdierenopvang. Er zitten er duizenden die wachten op een goed tehuis.