donderdag 7 juli 2016

AARDBEVINGSSCHADE (DOOR GASWINNING) IN BEIJUM (DE HUNZE; 24)


"Ik heb sinds eergisteren zonnecollectoren op het dak en ik kijk af en toe in de meterkast. Ze werken, de energiemeter voor elektriciteit geeft minder aan!"

Tot nu toe gingen de afleveringen in deze lopende serie over schade melden, de reparaties die al of niet naar tevredenheid zijn verricht en en aanvraag voor schadevermeerdering.

Deze aflevering gaat twee grenzen over. In eerste instantie de wijkgrens. Een bewoonster uit de Hunze mailde eergisteren bovenstaande foto. De tweede grens, dit hebben we nog niet gezien in de serie, er liggen zonnecollectoren op haar dak, met dank aan de waardevermeerdering als gevolg van gaswinning door de NAM. Bewoonster schreef bij de foto: De zon moet gaan schijnen, vandaag zijn onze paneeltjes geïnstalleerd. De rekening gaat naar de NAM.

Op verschillende plekken in de de buitenmuren zien we nieuw donker voegsel tussen de stenen, de scheuren zijn gedicht.

Bewoonster kan zich de beruchte aardbeving in 2014 nog goed herinneren. "Ik was met m'n vriend met de tv bezig, die deed niet wat wij wilden, hij wilde niet goed aan en uit. Opeens leek het apparaat helemaal op hol te slaan, het flipperde alle kanten uit. Het was maar van korte duur dat we dachten dat er iets met de tv aan de hand was, alles in de kamer begon te trillen en te wiebelen, de kast, de lampen en alles."

Hoe ging het verder? "De volgende dag kwam de buurman langs, bij hem in huis sloten deuren opeens niet meer goed. Een schade-expert kwam bij hem langs en kwam ook bij ons kijken. Wat aardig was is dat de expert scheurtjes ontdekte die ons zelf nog niet waren opgevallen. De schade bedroeg uiteindelijk 2500 euro."

Gerepareerde scheuren in de muren waarvan de 'littekens' nog zichtbaar zijn. Maar ook gratis zonnecollectoren op het dak die de energierekening sterk zullen doen dalen.
Er is een stroming onder Groningse actievoerders die de mening verkondigt dat je geen 'fooien van de NAM' moet aannemen. Keihard gezegd en ooit eens ergens gelezen: 'Je moet geen bloedgeld van de NAM accepteren, ze proberen je af te kopen.'

Bewoonster uit de Hunze is tevreden met de afhandeling en blij met haar gloednieuwe zonnecollectoren.
Ook in deze serie uw verhaal doen? Bewoners uit Beijum en de Hunze zijn welkom, Beijumnieuws@ziggo.nl

Geen opmerkingen: