woensdag 13 juli 2016

BEIJUMBORG (31)


De Griekse middenstand is ziek


Hier op mijn Griekse eiland Tinos is het goed te merken dat de economie in dit land ernstig onder de bezuinigingen lijdt. 

Het pension waar ik al zes jaar kom ligt in een buitenwijk van de hoofdplaats Chora, vlak bij de haven. Vanaf mijn balkon zie ik dagelijks veel veerboten aankomen, uit drie richtingen: vanuit het vasteland, vanaf het naburige eiland Mykonos en vanaf 'de overkant' te weten: de hoofdplaats van de eilandengroep der Cycladen Syros. Het is echt een komen en gaan van schepen, van een aantal rederijen, en niet - zoals bij ons naar de Wadden - de Texelse rederij TESO, Doeksen voor Vlieland en Terschelling of Wagenborgen voor Ameland en Schier. Nee: hier varen verschillende rederijen op o.a. Tinos, en toch zijn de prijzen voor een overtocht best hoog: kennelijk levert concurrentie geen prijsvoordeel voor de consument op.

Erger is het gesteld met de winkels, zoals met bakkers en kruideniers. Een grote Griekse winkelketen (Marinopoulos) heeft hier twee zaken in het hoofdstadje, maar het is daar op dit moment één grote treurnis. Kennelijk wil of kan men zich geen voorraden permitteren, want de vakken staan grotendeels gevuld met flessen mineraalwater of zijn - zoals we dat in Nederland noemen - gespiegeld, dwz dat het product dat het vak helemaal zou moeten vullen alleen maar op de voorste rij staat, met daarachter alleen maar leegte.

De concurrent (Vidalis) doet het een stuk beter, ook al is ook daar de keuze steeds meer beperkt.
Bakkerswinkels waren er vroeger in ieder Grieks dorp overal, maar in mijn wijkje hier zijn de twee warme bakkers allebei sinds de vorige zomer gesloten. Mijn brood haal ik nu 200 meter verderop, bij de bakker-met-de-doorlopende-wenkbrauwen, die gelukkig wél een eigen oven kan blijven stoken. Warm beroep, met dit weer......

En dan de restaurants.....Tinos moet het vooral van kortdurend toerisme hebben (Grieken gaan er naartoe op pelgrimstocht), maar waar voorheen de vele restaurants zowel overdag als 's avonds tot diep in de nacht gevuld waren is het nu sluiten geblazen voor velen....er is nauwelijks nog toekomst voor de jeugd, die vroeger een bestaan in het toerisme vond. Alleen de visboer lijkt nog goede zaken te doen, waar ook zijn katten van profiteren...

Han Borg

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Maar goed dat Dijsselbloem een stokje steekt voor al die vakantie-overdaad in de Knoflooklanden.

Han zei

Heeft 'Anoniem' zijn of haar salaris dan wel uitkering of pensioen netjes op tijd gekregen? Weet dan dat zoiets in een 'knoflookland' (alleen de term al) als Griekenland eerder uitzondering dan regel is. Je zult hier maar een gezin moeten onderhouden......maar 'Anoniem' zit waarschijnlijk in een comfortabele stoel voor zijn of haar TV en weet het allemaal heel raak te verwoorden. Hier past maar één woord: bah!

Anoniem zei

Knoflooklanden die via de EU op onze Noord-West-Europese portemonnaie willen teren, daar zit inderdaad een luchtje aan, m.a.w. de walgingsuiting van Han is uitermate passend. Juist een land als Griekenland staat van oudsher stijf van de corruptie en leeft al decennialang op de pof. Ze mogen dus met recht op de blaren zitten die ze zelf hebben veroorzaakt; hoeven wij niet voor op te draaien. De honden lusten er toch geen brood van dat de Grieken al op hun 57e met pensioen kunnen. Mogen wij voor kromliggen hier. De Grieken vormen 1 grote potverteerdersbende. Nu willen ze ook nog onze pensioenen aan de kraag. Afknijpen die Sirtaki-dansers !

Johanna zei

Anoniem is een liefdevol mens met een goed hart. Denkbeeldig krijgt hij een heerlijke ontspanningsmassage en zachtjes fluisteren we in zijn oren: Laat de strijd maar los lieverd, je mag er helemaal zijn, je bent wel lief....stop maar met strijden, uitdagen en vitten lieverd....kusjes.

Han zei

'Anoniem' maakt een aantal doelpunten, ook al zit er hier en daar een geurtje van buitenspel aan. Griekenland is van oudsher corrupt (net als veel andere landen in de vol dode vluchtelingen nog steeds blauw-kleurende Middellandse Zee), en Griekse politici weten dat keer op keer toch weer te verdoezelen als er verkiezingen zijn. Potverteerders zijn het, ook al valt er in een economie die op niet veel anders drijft dan het toerisme niet veel te verteren voor de mensen, die met miljoenen in grotendeels akelige steden als Athene en Thessaloniki wonen. En ja: veel mensen gaan op of voor hun 57e (meestal verplicht) met pensioen, en houden daar dan een maandelijks bedrag van € 150 aan over - net genoeg om je huur te betalen, niet genoeg om de ook al zieltogende supermarkt te bezoeken, laat staan je medicijnen bij die o zo dure apotheek of een enkele dag in het ziekenhuis te financieren.
Maar ze eten er lekkere knoflook, dat ook. En ja: ze zitten nog steeds massaal op de terrassen, uren achter één drabbig kopje koffie. Moeten we daar medelijden mee hebben? Natuurlijk niet: ze hebben het allemaal helemaal zelf gedaan, aldus 'anoniem'. Hij/zij zou zo maar eens groot of grotendeels gelijk kunnen hebben. En de 'zwartjes' in Afrika hadden - toen ik nog jong was, en zilverpapier voor de missionarissen spaarde - ook lekker veel zon, soms wat honger en in ieder geval een verkeerd geloof. Anoniem heeft gelijk: laat ze maar op hun eigen blaren zitten.

Anoniem zei

Of men nu Han, Johan of Johanna heet, het gehele forum raakt door Anon van het ene op het andere moment in een Spiritueel Ontwaken zo te lezen. Voorlopig blijft Anon's eigen Derde Oog nog even een aards bruin i.p.v. een verlicht indigo blauw.