woensdag 20 juli 2016

BEIJUMBORG (32)


Oververhitte gemoederen(?)

Ik schreef het al eerder: uw columnist is een man van weerextremen. In de winter mag het berekoud zijn, 's zomers mogen mussen dood van het dak vallen. Rare uitdrukking trouwens, want volgens mij zijn mussen heel goed bestand tegen hitte, en gaat het hier om 'mossen'. 

Kijk maar eens wat er gebeurt als je een goed schuin dak met mos daarop hebt: in de hoogzomer ligt er dan opvallend veel mos in de goot of op de stoep. Mos droogt uit, verliest zijn wortels en zijn greep op de dakpannen en valt dan naar beneden....een redelijke verklaring dunkt me.

Vorige week was ik nog op het Griekse eiland Tinos, waar in de zomermaanden vrijwel altijd een matige tot krachtige wind uit het noorden waait. Die wind heette in de oud-Griekse tijd 'Boreas' (letterlijk: "wind uit het noorden"), nu meltemi ("wind uit één richting"). Deze luchtstroming maakt dat het in de zomer aangenaam afkoelt overdag, tot zo'n 28 graden. Maar wee je gebeente als de meltemi niet waait: dan kan het gemakkelijk ruim over de 30 graden worden, en verdampt er zoveel water uit zee dat de luchtvochtigheid onaangenaam hoog wordt. Airco's (voor zover ze nog draaien, met de torenhoge elektriciteitstarieven) maken overuren, maar niets helpt. Ik slaap zelf nooit zonder minstens een laken in mijn Beijumse bed, maar op Tinos hoeft dat dan ook niet meer: bloot op het bedje, zweten tot diep in de nacht. 

In deze laatste week van de Beijumblog vóór het vakantiereces is het ook in Nederland behoorlijk warm. Op de eerste dag van de Vierdaagse in Nijmegen vielen al meer dan 100 deelnemers ten prooi aan oververhitting. Nou vind ik het ook wel een beetje raar om midden in de zomer 4 x 50 km vrijwillig te gaan wandelen, maar goed: de mensen die het treft zitten (of beter: liggen) er maar mee. Heb je wel eens een zonnesteek gehad? Ik wel, en ik kan melden dat dat geen aangename ervaring is.....verbrande huid, oververhit, misselijk als een kat, helse koppijn en drie dagen in een donkere kamer verblijven. En dat alleen omdat ik op het strand van Vlieland in een ligstoel in slaap was gevallen, midden op de dag.

Veel mensen vinden het te heet, vooral mensen op leeftijd en zieken. Ik heb met hen te doen, en hoop dat ze de komende dagen (weken) toch ook koelte kunnen vinden. Anderen genieten, en liggen te braden in de zon. Oppassen, goed smeren, maar verder: laat die zon maar komen! En liefst tot ver in september. Het kan nog lang genoeg herfst zijn. Ik wens alle lezers en reageerders een fijne zomer toe, en zie u bij het begin van het nieuwe blog-seizoen graag weer terug. 

Han Borg

5 opmerkingen:

michel zei

Deze site heet Beijumnieuws.
De enige verwijzing naar Beijum is die naar het bed van de heer Borg.
Ook de column van Vlindertje uit Lewenborg staat los van Beijum.
Dit laat onverlet dat beide columns zeer leesbaar zijn.
Is er, Johan, een beleid voor het plaatsen van stukjes.
Wat zijn de criteria voor plaatsing?

Johan Fehrmann zei

Deze site heet Beijumnieuws. Een schot in de roos van Michel, heel goed bedacht.
Voor vragen over publicaties ga ik niet onder een bericht mededelingen doen of informatie verstrekken. Daar zijn e-mails voor of persoonlijke berichten via Facebook, heer Michel....

Han zei

Dank Michel voor de lof die je mij en mijn Lewenborgse collega toezwaait. Je hebt best wel een punt, als je zegt dat er niet altijd iets 'Beijums' in die columns te ontdekken is, maar.......wie als lezer van (bijvoorbeeld) het Dagblad van het Noorden alleen maar verwacht in die krant noordelijk nieuws te zullen aantreffen komt dan ook knap bedrogen uit......
Ik prijs me vaak gelukkig dat ik in zo'n vredige wijk woon dat er nauwelijks aanknopingspunten voor een vlammend Beijums betoog zijn. En eerlijk is eerlijk: ik sta ook niet graag te boek als iemand die permanent klaagt over de vele misstanden, die er in onze mooie buurt wellicht onder de tegels nog te ontwaren zijn. Voorbeeld: bij verkiezingen zit ik vaak een hele dag op één van onze stembureaus in de wijk. Sommige kiezers komend schuimend van de wrok de zaal binnen, omdat er zo ontzettend veel mis is in onze wijk (onze stad, onze provincie, ons land, ons werelddeel). En doen ze dan bij mij hun beklag, dan reageer ik vaak met zoiets als: "vindt u dat nou echt?", waarna vaak blijkt dat het eigenlijk reuze meevalt. Kortom: Beijum leeft----zeker! Maar Beijum is ook bepaald een rustige, misschien wel wat gezapige buurt, waar niet altijd wijkgericht over te schrijven valt.
Herinneren we ons de columns van Marjo van Dijken nog, in de inmiddels geheel ter ziele gegane wijkkrant (met een reuze aardige opvolger, dat gelukkig dan weer wel). Die columns werden aanvankelijk ook nog in en vanuit onze wijk geschreven, maar later (en veel langer) vanuit een aanpalende wijk.....en niemand klaagde! En ze gingen vrijwel nooit over Beijum. Vlindertje en ik bevinden ons in goed gezelschap, dacht ik zo.

michel zei

Han, het is ook niet de bedoeling van het Dagblad van het Noorden om alleen maar noordelijk nieuws te publiceren, net zo min als de NRC alleen maar Rotterdams nieuws verspreidt. Maar als je in Beijumnieuws naar boven scrolt staat er onder de oranje balk dat het nieuws wil verspreiden en wetenswaardigheden en columns over de wijk Beijum.
Mijn vraag aan heer Johan was dan ook alleen: waar moet een bericht aan voldoen om geplaatst te worden.
De enigszins vreemde reactie in de eerste regel van Johans antwoord geeft er misschien blijk van dat hij aan vakantie toe is, die ik hem dan ook van harte gun.

Johan Fehrmann zei

Dank je wel Han, je zorgt idd voor oververhitte gemoederen. Leuk hoor van je....Het commentaar van hulp-redacteur en prettig criticaster Michel wordt altijd smakelijk gelezen..., het geeft betrokkenheid weer. Zoals de blogger Beijum controleert, zo controleert Michel de Beijumblogger. En dat doet heel erg deugd. Misschien kan hij via e-mail ff zijn adres sturen, dan krijgt hij een leuk vakantiekaartje.....