zaterdag 16 juli 2016

BOELEMAHEERD IS DE HEKSENHEERD VAN BEIJUM


Hou de buurvrouw in de gaten. Ze steekt zomaar met bezemsteel en al de straat over.....door de lucht.

Bord is gespot in de Boelemaheerd. De blogger heeft geen idee hoe hoog een heks op een bezemsteel vliegt, maar men is gewaarschuwd voor het geval deze oostelijk gelegen woonheerd wordt ingereden.

Zal de betreffende buurvrouw zijn behept met bovennatuurlijke gaven? Kan ze mensen, dieren bomen en gebouwen in Beijum misschien betoveren? Vliegt ze overdag door Beijum of alleen 's nachts? 
Een heks is volgens het volksgeloof iemand, meestal een vrouw, die in contact treedt met boze machten, waardoor zij (of in enkele gevallen hij) in staat is mensen en dieren te betoveren en hun schade te berokkenen, soms ook hen te genezen. In de regel ligt in het volksgeloof de nadruk op het kwaadaardig handelen van de heks. Moderne hekserij, waarbij mensen zichzelf "heks" noemen, breekt radicaal met dit stereotiepe beeld en benadrukt positieve aspecten als eenheid met de natuur en de gelijkheid van man en vrouw.
In de oudheid vonden geen grootschalige vervolgingen van heksen plaats. Religieuze vervolging van vermeende heksen nam pas een aanvang in de 14e eeuw. Wiki-heks.

1 opmerking:

Anoniem zei

rectificatie; dit bord staat in de hylkemaheerd..daar vliegen de heksen ook