dinsdag 15 september 2009

GEKKEN EN DWAZEN SCHRIJVEN OP.......(+ oproep)

Op de brug over de Zuidwending, nabij Winkelcentrum Beijum, staan sinds ongeveer een week twee leuzen gekalkt. De plek lijkt meer gekozen in verband met de te bestrijken oppervlakte dan met effectiviteit. Je moet er echt bij stilstaan(mooie leus erbij? Sta eens bij dingen stil!) om goed te kunnen lezen wat er staat, voor het auto- fiets- en brommerverkeer is er geen beginnen aan. De wereld zoeft genadeloos aan de teksten van onze onbekende weldoener voorbij. Weldoener? Eerst even de teksten, op de onderste foto staat: Des te meer ik mijn omgeving heel des temeer heel ik ben. Rechts staat: Met liefde als drijfveer zullen we de Hoorn des overvloed Openen. (hoofdletters van..?)
Weldoener zei ik, zou iemand met het opschrijven van zulke teksten op openbare gebouwen en bruggen goede bedoelingen hebben? De omgeving vervuilen, eigen bevoogdende meningen willen opdringen etc., ik weet het niet. Vooral de eerste spreuk stuit me wat tegen de borst, het motto hier is ahw: verbeter de wereld, begin bij de wereld. Kwestie van smaak en niveau. Volgens het oeroude gezegde moet je toch echt eerst bij jezelf beginnen.

Toch heb ik wel een zwak voor deze 'gekken en dwazen' die schrijven op muren en glazen. Wikipedia over deze categorie schrijvers: Mensen die het minst te melden hebben, schreeuwen vaak het hardst. Vrij vertaald: er zit tragiek achter. Zo lang als ik met de stad Groningen verbonden ben heb ik al een zwak voor de "dorpsgekken" die we hier hebben(gehad). Eigenlijk is het woord dorpsgek te neerbuigend, wie weet een betere term? Jan de Roos, Plopatou, Pief, geweldige kerels die het stadse leven fleur en kleur hebben gegeven, de jus op de maaltijd. Een eerbetoon aan ze is m.i. op z'n plaats. Maar nu deze onbekende Beijumer roeper(ster) in de woestijn, wat moeten we ermee? Ik heb een voorstel, de onbekende kan zich melden en mag het hele jaar uit een zondagse spreuk op Beijumnieuws plaatsen. Vrij naar keuze. De voordelen? Meer lezers, denk ik, geen vervuiling en geen irritatie. Want deze site bezoeken is vrijwillig i.t.t de woorden op Jantje Beton, die krijg je ongevraagd voor je smoel. Beste 'weldoener', meld je! Een podium voor je spreuken, hier! (klik de foto's groter om de teksten te kunnen lezen)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Nou, afgezien van het belachelijk hoogmoedige idee dat iemand denkt dattie 'zijn omgeving heelt" (issie stratemaker?), staat daar gewoon dat iemand z'n eigen heil zoekt door of ten koste van een ander. Die hoofdletters uit de tweede spreuk komen uit de bijbel. Groet'n, Kees

Dineke zei

Bekende Stadsfiguren, deze term heb ik ook wel eens horen gebruiken.
Sja, Jan (de?) Roos. Kortgeleden kwam ik nog een foto tegen van de beste man, via de Hyvespagina van iemand uit Beijum.
Mijn vader vond het vroeger vermakelijk om de man een gulden te geven, opdat Jan een mooi lied voor mij zou zingen.
Daar stond ik dan, me opgelaten te voelen met blozende wangen :)
Plopatou zag ik deze week nog lopen, met immer de paraplu onder de arm geklemd.
Pief ken ik helaas alleen van horen zeggen.

Anoniem zei

Jannes van der Wal niet vergeten.

Alie zei

ik zag het pas vanmorgen, deze kreten. Wilde je nog tippen, maar je bent me alweer voor. Tja je bent Beijumwatcher of niet he?
Ik ben ook wel erg benieuwd wat de schrijver of schrijfster wil bereiken met deze woorden.
Naar mijn idee trekken de meeste mensen hun neus op voor dit soort streken, dus bereik je alleen irritatie.
Ben benieuwd of er zich iemand meld.