dinsdag 1 september 2009

JAN KENTER


De beloofde video van de opening van Pand 49 waar afgelopen zondag het nieuwe seizoen 2009/2010 werd geopend staat hieronder. Het was niet alleen de opening van een nieuw(kunst)seizoen maar vooral ook de opening van de expositie van de Beijumer kunstenaar Jan Kenter. De beelden zijn een beetje mager van kwaliteit, dit ligt vooral aan de kwaliteit van de gebruikte camera en niet aan Hilda Hofstra die geprobeerd heeft om er het beste van te maken. Een nieuwe camera en het gebruik van het programma Pinacle zal dit soort 'excessen' in de toekomst hopelijk voorkomen. Binnenkort verschijnt er nog een 'professioneler' gemaakte video op Stadjerstv, de link zal hier geplaatst worden. Kijk even mee naar de opening van de expositie van oermens en kunstenaar Jan Kenter.En loop eens binnen in Pand 49, het zit vlak naast de Aldi op Plein Oost.
Er zijn nog kunstenaars die wel echt kunnen schilderen. Veel kunst gaat tegenwoordig over ‘’installaties’’ en vaak niet geheel begrijpelijke statements. Maar er zijn ook nog kunstenaars die ouderwets goed kunnen tekenen, zeker in Groningen met een lange figuratieve traditie. In Pand 49 in Beyum is vanaf eind deze maand werk te zien van zo’n kunstenaar: Jan Kenter.
Jan Kenter is een 'echte'schilder, voor wie aanvankelijk vooral het weergeven van de zichtbare werkelijkheid belangrijk was. In zijn latere werk is duidelijk de behoefte om daarvan los te komen merkbaar. Door de herkenbare vorm te verdoezelen, weg te schilderen, haast te laten verdwijnen in de verf.
Kenters werk bevindt zich op de spannende grens tussen diepgang en nonchalance, met als enige wapens zijn kwast, verf en dialoog met andere kunstenaars.
Bovenstaande citaten zijn afkomstig van de Groninger Internetcourant, zie onderstaande link.
http://www.gic.nl/nieuws/werk-van-jan-kenter-in-pand-49

1 opmerking:

Unknown zei

Ik heb Jan als een goede en aimable docent leren kennen bij de Teken- en Schildersgroep te Roden. Het is alleen jammer dat sommige delen van het filmpje wat donker zijn. Toch geeft ee en ander een kijk op deze tentoonstelling van Jan.
Rob Boomsma