maandag 7 september 2009

ONTWIKKELINGEN IN EN RONDOM DE BOERDERIJUM

Vanochtend kwam ik Flip Klatter tegen bij de Wiershoeck. Flip drukte me direct een flyer in de hand waarop met vette letters stond: Egelweekend in het NDE-Bezoekerscentrum op 19 en 20 september, van 13.00 tot 17.00 uur.Het komt ouderwets over en het doet terugdenken aan de periode waarop hij het oude Bezoekerscentrum bestierde. Een egelweekend. Thuisgekomen plukte ik eerst de foto van een egel van mijn eigen blog die ik nagenoeg precies een jaar geleden hier plaatste, kijk in het archief bij 5 september vorig jaar. De egel stond pal voor de voordeur.

De flyer wordt waarschijnlijk nog digitaal aangeleverd, maar bij deze vast enkele citaten eruit: Een tijd geleden scharrelde een egel rond bij de Bottemaheerd Beijum. Hoe zou het met dit stekelig dier vergaan zijn. Loopt hij misschien nog ergens rond in de buurt? Wat kun je eigenlijk doen om het een egel naar de zin te maken? In het Bezoekerscentrum van Beijum kom je van alles tegen over egels en vooral wat je kunt doen om dit stekelige vriendje te beschermen.Bescherming heeft de egel zeker nodig, er komen namelijk steeds minder egels. Daarom heeft de Zoogdiervereniging het jaar 2009 uitgeroepen tot het JAAR VAN DE EGEL. In het Bezoekerscentrum gaan kinderen met behulp van de kijk- en doewijzer op pad om het leven van de egel te leren kennen. Bijvoorbeeld waarom hij zo'n stekelvel heeft, wat hij eet en waarom hij een winterslaap houdt.
Ik heb me in dit artikel vooral gericht op het positieve en onschuldige nieuws. Maar toch, je kunt er niet omheen dat er in en rondom de Boerderijum ook vervelende zaken spelen of gespeeld hebben. Zo werd het voorhuis van de Boerderij in de nacht van 27 op 28 augustus bezocht door (een) inbreker)(s). Een chaos in het pand, een kluis opengebroken en geld gestolen. Je hebt te dealen met mensen die minder goede bedoelingen hebben. De door vuurwerk gemolde brievenbus is opgeknapt en binnen het hekwerk geplaatst. En het aankondigingsbord van de theeschenkerij is met een ketting aan het hek geplaatst zodat die niet meer in de sloot geflikkerd kan worden. De Boerderijum is een plek in Beijum waar de onschuld dient te overheersen. Maar het moet helaas wel zoveel mogelijk hufterproof gemaakt worden.

Geen opmerkingen: