zondag 27 september 2009

VLIEGEREN IN HET KARDINGEPARK

Het zal zo'n beetje de laatste zomerdag van het jaar 2009 geweest zijn. De officiële herfst is welliswaar al begonnen maar qua weertype behoorde dit weekend toch echt tot de categorie nazomerdagen. Het wordt een eentonig verhaal maar toch: wat hebben we hier een prachtige achtertuin in de vorm van het Kardinge recreatiepark. Zwemmen in het het Zilvermeer is eerst weer voor ruim een half jaar verleden tijd, maar er wordt op een dag als vandaag veel gefietst, gejogd en gewandeld. Maar er is nog een buitenactiviteit te aanschouwen (of te doen), en het lijkt alsof die populairder aan het worden is: vliegeren.


Wikipedia over deze bezigheid: Vliegeren is de kunst een aan een draad verbonden object samengesteld van papier en/of stof en/of stokjes door middel van de wind zo lang mogelijk in de lucht te doen vliegen.
Als je vliegeraars in het Kardingepark, ter hoogte van de Holmsterheerd, gade slaat merk je dat het niet alleen een kunst is om de vlieger in de lucht te houden, het is soms ook topsport. Het kost de vliegeraars vaak veel kracht en energie om de vlieger de baas te blijven, zie foto boven.
Tegenwoordig heb je supersonische vliegers, in allerlei soorten en maten maar ik herinner me de tijd dat we een vlieger zelf maakten. Latjes, spijkers, papier, staart maken etc. Goeie oude tijd. Bijna tweeënhalf duizend jaar geleden gingen de eerste vliegers de lucht in: De eerste officiële vlieger duikt op rond 400 voor Christus in China, maar er zijn aanwijzingen dat daar reeds 600 jaar eerder de vlieger is uitgevonden. Dit heeft alles te maken met het feit dat in China zijde en bamboe beschikbaar was,de ideale materialen voor een goede vlieger. De eerste vliegers werden onder meer gebruikt om de afstand tot een muur te kunnen meten, zodat militairen in Japan daarmee een oorlog konden winnen. Via Japan, Indo China en het Midden-Oosten en met de hulp de oude Romeinen, die gebruik maakten van windzakken in de vorm van draken, belandt de vlieger onder andere dankzij Marco Polo rond de tijd van de Middeleeuwen in West-Europa. http://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegeren
Er staan twee vliegervideo's uit het Kardingepark op You Tube:
http://www.youtube.com/watch?v=vt90LM2ZUeU
http://www.youtube.com/watch?v=pbLG_M_D5u8&feature=related

1 opmerking:

Alie zei

vliegeren is ook superleuk, moet je eens proberen. Wij hebben zelf een delta stuntvlieger. Daar kun je heel wat capriolen mee maken als je het een beetje kunt. Zo'n matras heb ik iets minder mee, maar je krijgt ze wel beter de lucht in denk ik omdat ze simpelweg meer wind vangen. Voor ons waait het bij Kardinge meestal niet hard genoeg helaas.