woensdag 23 september 2009

ONS KRUIDENVROUWTJE OVER DE GRIEP(2)

(Deel 1 van Saskia Nieboers visie en haar tips m.b.t. de Mexicaanse griep vindt u op 15 september)
Neem ter preventie een extra dosis rauwe knoflook (dat houdt eventuele dragers van het griepvirus meteen op afstand) of maak een knoflooktinctuur. Neem hiervoor een bol biologische knoflook, schil de teentjes en doe ze fijngesneden in een potje dat ongeveer halfvol moet zijn. Giet er vervolgens zoveel graanjenever op tot het potje vol is en zet het op een warme plek, bij voorbeeld in de woonkamer. Iedere dag even schudden en na 1 tot 3 weken is de tinctuur klaar. Neem hiervan voordat je het huis verlaat een theelepel.
Tinctuur om de weerstand te verhogen kun je onder andere maken van echinacea (bloeiende plant of wortels), madeliefje (bloemen), salie (blad), tijm (takjes) en / of duizendblad (hele bloeiende kruid). Vul een potje los met het kruid en giet er vervolgens graanjenever op tot het kruid geheel onder staat. Op een warme plek zetten en dagelijks schudden. Na 1 tot 3 weken is de tinctuur klaar en hoeft alleen nog gezeefd te worden. Ook natuurlijke antibiotica kunnen de weerstand verhogen, zij kunnen echter wel bacteriën aanpakken maar geen (griep)virussen. Van de onderstaande kruiden, die op veel plekken te vinden zijn, kun je thee zetten of een tinctuur(met graanjenever) bereiden: smalle weegbree, hondsdraf en hoefblad. Neem van thee 2 tot 3 kopjes per dag en van tinctuur 3 tot 10 keer daags 10 druppels. Veel mensen hebben Oost-Indische kers in de tuin, eet om de weerstand te verhogen elke dag 1 tot 2 bloemen.
Let op: kruiden die de weerstand verhogen zijn niet geschikt voor mensen die lijden aan een auto-immuunziekte of die een transplantatie hebben ondergaan.
Foto van:
http://www.nrc.nl/achtergrond/griepvirus/article2342092.ece/Achttien_vragen_over_de_Mexicaanse_griep. Op deze site vindt u ook achtergrondinformatie over de M. griep.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Moi,Allemaal mooi en prachtig maar graanjenever is neem ik aan alcohol?Wat als je medicijnen hebt en je mag daarbij geen alcohol?

Saskia Nieboer zei

Het gaat om ca 10 druppels per keer; een rijpe peer bevat om een voobeeld tegeven veel meer alcohol...
U kunt een tinctuur in deze dosering gebruiken ook als u geen alcohol mag drinken vanwege uw medicijnen.
Mocht u absoluut geen alcohol binnen willen krijgen, dan kunt u de druppels in een glas heet water of hete thee doen en 10 minuten laten staan. De alcohol is dan vrijwel verdampt. Ook kunt u de druppels 's avonds in een glas water doen en 's ochtends als de alcohol is vervlogen het water innemen.
Uiteraard kunt u knoflook ook rauw eten of van de boven genoemde kruiden thee zetten.
Dit is uiteraard ook verstandig voor mensen die ooit alcoholist zijn geweest. Zelfs de smaak of geur van alcohol kan al een recidief veroorzaken.

Saskia Nieboer, kruidenvrouw