zondag 12 april 2015

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (226)

Er zijn meerdere soorten van deze kleine bloemetjes. Dit bloemetje kwam ik op een paar plaatsen tegen tussen het gras op de tuinen van De Wiershoeck. Ik had geen idee welk bloemetje het zou kunnen zijn en vroeg het daarom aan een tweetal dat meer verstand van “groen” heeft dan ik. “Vroegeling” klonk het in koor. Maar toen ik op internet naar gegevens over “vroegeling” zocht, zag ik dat het bloemetje daarvan er anders uitziet dan het bloemetje dat ik fotografeerde. Maar ik was wel op het goede spoor gezet. Ik zocht verder en kwam tot de conclusie dat ik zeer waarschijnlijk het bloemetje van de kleine veldkers fotografeerde.

Kleine veldkers is een 7-30 cm hoge, eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie. De planten zijn meestal groen, maar kunnen ook paars gekleurd zijn. Kleine veldkers bloeit van februari tot juli, soms is er een nabloei in de herfst. De 2-3 mm grote kroonblaadjes zijn wit op een groene stengel en elliptisch gevormd. De tweeslachtige bloemen kennen zelfbestuiving. Hierdoor kan zich ook bij lage temperaturen (waarbij nog geen insecten actief zijn) zaad ontwikkelen dat in de lange hauwen groeit.

Een hauw is een droge doosvrucht, die minstens driemaal zo lang als breed is, zoals bij koolzaad en pinksterbloem. Anders wordt van een hauwtje gesproken.
De hauwen van de kleine veldkers zijn 1,2-2,5 cm lang en 0,8-1,2 mm breed en staan rechtomhoog op een 0,3-1,3 mm lange steel. Ze steken boven de bloemetjes uit. Als de hauw rijp is springt deze open waarbij de twee kleppen van beneden naar boven snel oprollen, waardoor de 1-1,5 mm lange zaden weggeschoten worden.

De kleine veldkers komt van nature voor in Europa, Oost-Afrika en oostwaarts in Azië tot aan de Himalaya en is geïntroduceerd in Noord-Amerika. Kleine veldkers wordt vaak gezien als onkruid maar is ook eetbaar en smaakt naar waterkers.

Vroegeling is een 1-15 cm hoge, eenjarige plant. De plant bloeit van februari tot mei met kleine 2-5 mm grote, witte bloemen. De kruisbloemetjes hebben 4 witte kroonblaadjes van 2-3 mm die over vrijwel de gehele lengte gespleten zijn, waardoor het lijkt alsof de plant 8 kroonblaadjes heeft.


Info: Wikipedia

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: