zondag 26 april 2015

SOMMIGE KINDEREN MOET JE ACHTER HET BEHANG PLAKKEN

Foto gistermiddag gemaakt, schommels zijn onbereikbaar voor kleintjes...

"Ik vind dit niet kunnen, het lijkt op een vorm van kinderterreur. De ene dag worden de schommels met veel moeite naar beneden gehaald en de volgende dag hangen ze weer hoog opgerold en onbereikbaar voor kleintjes die erop willen zitten."

De blogger ontving van twee lezers klachten over treiterende ettertjes die andere kinderen op het speelveldje aan de Grevingaheerd aan het dwarsbomen zijn. De ene lezer betrapte een "Surinaams uitziend" jongetje op heterdaad toen die de schommels naar boven werkte. Of het steeds om dezelfde 'dader' gaat is de blogger niet bekend.

Lezer vroeg zich af of er een keer een oproepje kon worden geplaatst richting de ouders van de ettertjes. Of ze hun kroost beter in de gaten zouden kunnen houden en wat beter op zouden kunnen voeden? Respect, sociaal gedrag, rekening houden met anderen, etc...

De blogger vraagt zich af of een ouderwets pak rammel voor de billen niet meer uit zou halen. Liever niet, het kan een teken van onmacht zijn als ouders hun kinderen een corrigerende tik geven. Maar toch.
Voor treiteren, vernederen en terroriseren geldt immers ook: jong geleerd, oud gedaan. Er vanuit gaande dat dit, foto, geen speels en onschuldig gedrag is, en daar lijkt het op, kun je dit geëtter, een ander het licht in de ogen en het plezier in het leven niet gunnen, niet vroeg genoeg aanpakken.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Ook bij kinderen.
(Op 12 februari publiceerde de blogger een soortgelijk bericht)

15 opmerkingen:

michel zei

Er is toch wel verschil tussen een flink pak rammel en een corrigerende tik.
Daarbij komt: in Nederland is het sinds april 2007 verboden om kinderen te slaan.

Emmy zei

En sinds die tijd lopen er steeds meer slecht opgevoede etterbakken rond.

Soms is een tik voor de billen gewoon nodig.

Willem Pauwelussen zei

Is het niet mogelijk om schommels te monteren die zijn opgebouwd uit een star buizenframe en uitsluitende scharnieren in de ogen die in de dwarsbalk zijn gedraaid?

Anoniem zei


Goed idee, Willem Pauwelussen.

Emmy, iedere tik is een regelrechte aanslag op ieders personaliteit.
Geen tikken voor groot en klein!

keith zei

prima antwoord Emmy! mooi streven zou zijn als ouders zó consequent met opvoeding enz omgingen dat de kinderen gewoon lúisterden naar de ouders zodat er al helemaal geen tikken of artikelen als deze nodig waren! (dat moet Donner ook voor ogen hebben gestaan bij het verbieden van lijfstraffen Alleen hield hij geen rekening met de realiteit m.b.t. het bestaan van laten we zeggen minder goede ouders en schoot zijn maatregel het doel voorbij)

Anoniem zei

@Pauwelussen, door schommels en ander speeltuig hufterproof te maken, doof je het asociale en hufterige niet dat reeds in deze kinderen schuilt.

Willem Pauwelussen zei

Even de discussie ophalen die ontstond nav het vorige bericht hierover. Mijn eerste reactie was:

"Als ik me probeer te verplaatsen in de beleving van een puber, dan zie ik wel hoe geweldig krachtig je jezelf voelt als je dat ding met een hele grote zwaai een paar keer om de paal hebt gewenteld. Superman doet het vast niet beter. Loshalen is gedoe, plankie een paar keer om die balk terugdraaien, jakkes, niks leuks aan. Doen we dus niet.
Het hoort gewoon bij de leeftijd, lijkt me."

Daar werd op gereageerd door Dineke:>
"Ik denk net zo als Willem Pauwelussen.
Het lijkt mij niet goed om zo verzuurd naar de wereld om ons heen te kijken.

Heb er ook wel eens gestaan met twee kleine meisjes die wilden schommelen.
Twee jongens van een jaar of 12 hebben toen op mijn verzoek met een stoer gebaar de schommels weer voor de kleine dames terug gehangen op juiste hoogte."

Naar aanleiding daarvan schreef ik weer het volgende:
"Maar ik kan me Johan's ergernis ook goed voorstellen. Iets van: laten ze nou toch gvd een keer met hun jatten van dat kinderspeelgoed afblijven. En helemaal ongelijk heeft hij niet, want je maakt mij niet wijs dat die pubers niet weten dat de kleintjes nou niet meer kunnen schommelen.
De ervaring van Dineke staat daar dan weer mooi compenserend tegenover."

Waarmee ik wil zeggen dat het me wat overdreven lijkt om het te hebben over "het asociale en hufterige niet dat reeds in deze kinderen schuilt".
Ik wil niet uitsluiten dat er zulke kinderen zijn, maar denk dat hufters niet worden geboren maar worden gemaakt.
Wat 'reeds' in mensen schuilt is bijvoorbeeld de naastenliefde die spontaan opkomt als je ziet dat een medemens (medeschepsel, dus ook dieren) in nood is. Spontaan maar weer de beurzen open bij de volgende wereldramp hoewel je weet dat de helft aan de strijkstok blijft hangen. Of moederliefde. De ziel, zoals dat al eeuwen wordt genoemd.

Anoniem zei

Ik vind niet dat het iets met de leeftijd te maken heeft, heb zelf 2 pubers (19 en 14 jaar) maar ze zouden niet eens op het idee komen om zo met ander mans spullen om te gaan, als ze dit zien doen zij de schommels juist weer goed, zoals het hoort en kinderen weer fijn kunnen schommelen....

Anoniem zei

ja anoniem van 10:17, dat zegt elke ouder. In mijn straat spelen de kinderen tussen de auto's en springen er zelfs wel eens op. De ouders zitten lekker in hun eigen tuin en letten niet op hun kinderen. Als je hun er dan op wijst zeggen ze: nee hoor, mijn kinderen weten wel dat dat niet mag. Het zijn de kinderen van die en die...... Ouders hebben vaak geen idee wat hun eigen kinderen doen, dus ik ben zelf gestopt te vertellen hoe ontzettend braaf mijn kind is.... (dat zouden meer ouders moeten doen).

Ria zei

Voor 2007 hingen de schommels bij mij in de buurt ook vaak zo over de bovenste balk. Verder werden ze zo vaak kapot gemaakt, dat de gemeente ze maar verwijderd heeft.

De meeste jeugd, van welke leeftijd ook, maakt niets kapot. Het gaat altijd om een paar, die het 'grappig' en/of 'stoer' vinden, om iets te beschadigen. Helaas.

Beste lijkt mij de jongeren er op dat moment op aan te spreken dat iemand het ziet gebeuren (maar pas dan wel op dat ze je auto niet kennen :-( )

Anoniem zei

Nou anoniem 18:47, dat vind ik een behoorlijke aantijging naar mij toe en ook naar mijn pubers, mijn kinderen zijn ècht zo.
Misschien heeft het ook met het niveau te maken (Gymnasium en Universiteit)?

Willem Pauwelussen zei

Als ik zie hoe verschillend kinderen uit één gezin kunnen zijn denk ik dat je heel terughoudend moet zijn als je ouders daarop aanspreekt. Of als je denkt het in verband te kunnen brengen met een opleidingsniveau.

Anoniem zei


tuurlijk mag je dat een aantijging naar je toe vinden anoniem 8.40 uur.
je bent wel stellig met je mening dat jouw pubers écht zo zijn.
betekent dat je dag en nacht altijd met hun samen was, als ik het goed heb?
pubers, die het goed vonden dat toen ze 14 en 17 waren, jij vanaf een afstand hun in de gaten hield?

je spreekt van niveau (gymnasium en uni)?

ik was bijna vergeten dat er alleen maar goede zaken gedaan worden op die hoogte.
kom op wordt wakker en laat je nakijken zodat je weer met beide benen en voeten kan aarden.

keith zei

Vd week (woensdag) alweer blije kindere zien schommele daar!

komt 't toch nog goed :-)

k.

Anoniem zei

Even nog een opmerking n.a.v dit bericht omdat Johan er naar linkte. Ik heb het de jongens (inderdaad donkere jongens uit de Barmaheerd) eens gevraagd. Ze willen er graag voetballen en gebruiken de palen dan als doel. Begrijpelijk dat de schommels dan in de weg hangen. Het voetbalveld iets verderop in de Groene Long vonden ze niet heel interessant. Wat moet je ermee? Gruwelijk irritant als je even met de jongste kinderen wilt spelen en de voetballen je om de oren vliegen. Onaangepast en egoïstisch gedrag.