dinsdag 14 april 2015

"EEN SPIJKERBROEK MET SCHEUREN IS HIP"


"Ik vind het gewoon lekker staan en het is ook nog eens modern. Vooral met warm weer is het prettig."
Regelmatig ziet de blogger jeugdigen met gescheurde en gerafelde spijkerbroeken rondlopen. Onlangs liep hij een jonge Beijumse in haar huis met een dergelijke broek aan tegen het lijf. Zie foto. "Nee, doe m'n gezicht er maar niet bij op."

Wat is de lol van het dragen van een kapotte spijkerbroek? Heeft het met afzetten te maken? Net als met piercings, lang haar, hanenkammen en blowen?
Volgens deze jongedame, foto, niet. "Het is gewoon hip."
Hip. Dat is toch een woord uit de jaren zestig en zeventig? Een afkorting van hippie's? Weet de jongedame veel?

De blogger herinnert zich dat in genoemde decennia jongeren ook met gehavende kleren de straat op gingen. Dat deden ze vanuit een soort van solidariteit met de derde wereld. Jullie er arm en voddig bijlopen, dan wij ook.
Alsof de arme sloebers aan de andere kant van de werelden in Afrika ooit een spat verder zijn geholpen omdat hier, in het rijke westen, jongeren als slonzen rond gingen lopen.

Maar goed. Het is in en het is hip om een nieuwe spijkerbroek te kopen en om die vervolgens te mollen. Sommigen doen dat met een staalborstel zodat de stof langzamerhand dun wordt en gaat scheuren. Een ander gooit de schaar er in.

Vriend Google geeft tips aan jongeren hoe ze hun duur gekochte broek de vernieling in kunnen helpen om hip te zijn. Er staat zelfs een video-instructie op Wikihow.com/Je-spijkerbroek-zelf-scheuren

  • Maak geen scheuren te dicht bij de naden van de broek. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de naden gaan rafelen.
  • Bewerk je broek met bleek om deze er nog versletener uit te laten zien.
  • Voor nette scheuren kun je een naald gebruiken om individuele draden uit de stof los te trekken.
  • Als jongen moet je voorkomen dat je de scheuren te hoog in je spijkerbroek maakt. Je boxershort is anders te zien. Als meisje moet je er ook voor zorgen dat je niet te veel huid in de buurt van je ondergoed laat zien.

1 opmerking:

Jan Fré Boven zei

Geld betalen voor een broek met scheuren. Ik begrijp het niet. Maar het zal wel bij de jeugd horen. Trouwens: dat is niet waar. Mijn achterbuurvrouw loopt soms ook in een broek met scheuren en die is de 50 gepasseerd.