zaterdag 11 april 2015

WAAR IS 'N GOEIE PLEK VOOR BUITENFITNESS IN GROENE HART VAN BEIJUM?

'Beijumers roepen de gemeente-politiek op in beweging te komen voor een Buitenfitnesslocatie in hun wijk.' Aldus een artikeltje in Dagblad van het Noorden van vandaag. Zie afbeelding. 'Gedurende drie jaar onderzoeken bewoners de mogelijkheid tot een buitenfitnesslocatie in de Groene Long (Groene Hart; JF) en het wachten is op de politiek.' 

De werkgroep Buitenfitness was afgelopen week flink aan het lobbyen om de impasse rond het door hun begeerde project te doorbreken. Waarom moet dit drie jaar duren? Politiek, kom eens in actie, driekwart van de Beijumers wil Buitenfitness.

Wat zou er eigenlijk op tegen zijn om een sport- en fitnessplekje in het Groene Hart van de wijk te creëren?  Ten eerste is dit natuurgebied dat dwars door Beijum loopt van iedereen, er zijn geen personen of groeperingen die mogen claimen dat het natuurgebied van hun is en dat zij er daar daarom de dienst uit mogen maken. Ten tweede is het zo. aldus de blogger, dat er wel wat meer levendigheid in het Groene Hart mag komen. Het park mag dan wel zijn opgeknapt, maar het is toch de bedoeling dat er iets is waar Beijumers graag even heen willen wandelen of fietsen.

Ondergetekende maakte vanmiddag een fietsrondje door het Groene Hart en hij vroeg zich af wat toch een goede plek voor Buitenfitness zou zijn. Zie foto boven, is het grasveld voor de Galkemaheerd een optie? Of zullen de bewoners van het rijtje huizen erg gesteld zijn op hun rustieke uitzicht? Op de linker foto zien we een voetbalkooi ter hoogte van de Bentismaheerd. Een voetbalkooi is eigenlijk ook een vorm van Buitenfitness, zou het er naast kunnen?

Op de rechter afbeelding zien we het weilandje tegenover de Boerderijum. Ooit was er sprake van dat Ambiënte daar gehuisvest zou worden, de hele wijk stond een jaar of tien geleden op stelten. Het feest ging niet door en de soos voor Antillianen en Arubanen zit al weer jaren in het Trefpunt.

Over het Trefpunt gesproken, daar hebben we sind enige maanden een prachtige Grand Café, de thuishaven van Radio Beijum (binnenkort weer een aankondiging). Het zou toch ideaal zijn om een half uurtje Buitenfitness te doen om vervolgens lekker wat in het Grand Café te gaan drinken. Het beste is om deze vorm van buitensporten in de buurt van het Trefpunt te realiseren.

Op het grote voetbalveld tussen het Pedalpark en de Jaltadaheerd wellicht? Zie foto beneden. Op 27 april beleven we hier de drukste dag van het jaar. Mag dit natuurgebied in Beijum ook druk bezocht worden?
(De Oranjevrijmarkt is hét moment in het jaar om je huis eens goed op te ruimen en je oude spullen te verkopen op de vrijmarkt. Wie maak jij blij met je oude boeken, skates of spelletjes? Of juist op zoek naar iets bijzonders? Kom lekker struinen langs de kleedjes en geniet van de gezelligheid. http://www.oranjegroningen.nl/vrijmarkt-page/)

5 opmerkingen:

Anoniem zei


in hoeverre loont het zich daadwerkelijk, buiten fitness te realiseren?

hoeveel mensen, mag ook percentage, van alle inwoners van beijum gaan gebruik maken van deze methode?

is het plaatsen van buiten fitness te vergelijken met het plaatsen van speel toestellen voor kleuters/kinderen?

Willem Pauwelussen zei

Mij lijkt dat de locatie(s) ook met Kortekaas moet(en) worden kortgesloten, zie mijn reactie op een eerdere publicatie hierover.
Een als je zeker wilt weten dat mensen het gaan gebruiken moet je een club oprichten met contributie. Waar een Nederlander geld voor betaald heeft zal hij beslist niet wegblijven.

Klaas Vaak zei

Wat te denken om de containers te verwijderen nabij de Beijumkorf(honinggraad) en hier ruimte te maken voor de buiten fitness?

Containers horen ook niet in de groene long lijkt mij, is dit wel zo maak ze dan groen?

Anoniem zei

Waarom niet achter Plein OOST, naast de Richard Krajicek-kooi? Daar hoef je geen groen op te offeren; er ligt reeds een stenen harde ondergrond. En juist in dit deel van de wijk is gezondheids-stimulering en meer bewegen noodzakelijk, als je de cijfers bekijkt over gezondheid en vroeg-sterfte.
Dan kan het groen groen blijven, en zo andere (of dezelfde) Beijumers blijven verleiden lopend een rondje door de wijk en de groene long te maken, met evt. een uitstapje richting kardinge bos of de zandafgravingen achter de Nijensteinheerd.

Anoniem zei


Goed idee 13/4 8.16 uur.

De locatie drukt hopelijk de neuzen van de initiatiefnemers niet teveel naar beneden(hun stand)zijnde?