vrijdag 17 april 2015

BEIJUMER SCHRIJVER WIL SCHACKMANN VANAVOND OP VPRO-TV


Vanavond komt de bekende Beijumer schrijver Wil Schackmann in het televisieprogramma 'De ijzeren eeuw' vertellen over de Maatschappij van Weldadigheid en Johannes den Bosch.
De schrijver heeft bekende boeken op z'n naam staan als de Bedelaarskolonie en de Proefkolonie.

 De derde aflevering van de IJzeren Eeuw van NTR-VPRO is vrijdag 17 april om 21.05 uur in z’n geheel gewijd aan het verhaal van Johannes van den Bosch en zijn Maatschappij van Weldadigheid.
De serie vertelt aan de hand van illustere kopstukken over de maatschappelijk ontwikkeling van Nederland in de negentiende eeuw. Natuurlijk past daar een prominente plek voor Johannes van den Bosch met zijn visionaire inzichten over armoedebestrijding, ‘het verheffen van paupers uit hun ellendige staat’ en de invoering van een vooruitstrevend sociaal stelsel. DasMooi

DE IJZEREN EEUW

"Land zonder paupers"
Nederland, 1818. Een reeks mislukte oogsten heeft een groot deel van de bevolking in de armoede gestort. Wat te doen met al die paupers? Hoog tijd voor een grootscheepse volksverhuizing.
Nederland, 1818. Bedelaars en dronkaards, weesjes en ontheemde gezinnen ontsieren het straatbeeld. Het prille koninkrijk staat er slecht voor. Om armoede en moreel verval de wereld uit te helpen, richt Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid op. Zijn idee: de armoedzaaiers in afgelegen landbouwkoloniën verheffen tot modelboeren. Lees hier
Vanavond 21:05; NPO2 Lees hier.
De blogger trof Wil Schackmann tegen 17.30 uur vanmiddag midden in onze gemeenschappelijke woonwijk. Wil, je moet even op de foto, op de VPRO dan ook op Beijumnieuws. "Nou vooruit dan maar." Het resultaat is boven te zien. Een paar keer per week sport hij bij DijkmanSport. Daar kwam hij net vandaan, de haren waren nog nat. En zo te zien doet de schrijver ook wel eens boodschappen....Meestal gaat alles goed met hem.....En soms leest hij voor uit eigen werk..

Voor meer berichten over Wil Schackmann, vul z'n achternaam in op de zoekbalk linksboven.
Kijken, dames en heren.
Op 25 april is Wil Schackmann te gast bij Radio Beijum. Een nadere aankondiging hieromtrent volgt.
Update 21:45 uur..., live op tv.

2 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Zie tevens deze links van NPO Geschiedenis, uitgezonden door de combinatie VPRO en NTR.

http://www.npogeschiedenis.nl/ijzereneeuw.html

http://www.npogeschiedenis.nl/ijzereneeuw/afleveringen/land-zonder-paupers.html

Zeer actueel in verband met ronddolende asielzoekers en de armoede in Nederland.

Willem Pauwelussen zei

Ik kom mijn collega wel eens tegen bij Dijkman, en vergeet hem dan altijd te vertellen dat er onlangs een prima boek over weeskinderen bij Zandbergen is verschenen dat op mijn verzoek door de Groningse bieb is aangeschaft. Dus ik hoop dat hij dit leest.