zondag 27 december 2015

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (258)


Dit keer weer een paar actuele plaatjes. Op de bovenste foto een naaktslak, maar die zijn er uiteraard ook in soorten. Het bekendst zijn de soorten die op het land leven en in de tuin kunnen worden aangetroffen. 

Al deze soorten behoren tot verschillende families uit de orde longslakken of Pulmonata. De verschillende groepen naaktslakken zijn ontstaan uit huisjesdragende groepen. Sommige naaktslakken hebben dan ook nog een overblijfsel van het huisje in de vorm van een kalkhoudende bobbel op de rug of een kleine schelp. Vaak is de schelp slechts rudimentair aanwezig en bevindt zich dan onder het mantelschild. Rudimentair wil zeggen dat de schelp in aanleg aanwezig is, maar niet tot ontwikkeling is gekomen en waarschijnlijk geen functie heeft.

Bij naaktslakken speelt de ligging van de ademopening een belangrijke rol. Ligt deze voor het midden van het mantelschild, dan hebben we te maken met een wegslak. Ligt de opening achter het midden, dan is het een aardslak (ook wel akkerslak genoemd). De kleine slak op de foto is dus een aardslak, maar er zijn (uiteraard) meerdere soorten aardslakken. Helaas heb ik niet kunnen achterhalen welke soort ik heb gefotografeerd.

Slakken zijn niet zo populair als dier in de tuin. Toch vergrijpen negen van de tien slakken zich niet aan onze tuinplanten, maar eten vooral plantaardig afval, zoals bladeren, bloemblaadjes en ook dode insecten, schimmel en hout. Zelfs oude kranten worden door slakken tot compost verwerkt! Ze zijn dus eigenlijk zeer nuttig en dienen zelf weer als voedsel voor veel andere dieren in de tuin, zoals vogels, muizen, egels en padden.

Op de foto onder zien we een pop van een nachtvlinder. De rups heeft een plaatsje onder dit stuk schors uitgezocht om te verpoppen en te overwinteren. Het zou een pop van de agaatvlinder kunnen zijn, maar veel nachtvlinders hebben dit soort roodbruine tot donkerbruine poppen. Deze pop is ongeveer twee centimeter lang.

Info: Wikipedia e.a.

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: