zondag 27 december 2015

DE BLOEMETJES BLOEIEN EIND DECEMBER


De bloemetjes in de pot die op bovenstaande foto zijn te zien zouden normaal gesproken niet op 27 december in bloei staan. Foto is vanmiddag in een voortuin te Beijum genomen.

Foto links, nog een bloeiend bloemetje.
Foto rechts is misschien minder exceptioneel voor eind december, de blogger reed gistermiddag tegen kwart over twee de wijk uit, er liep iemand prettig in t-shirt en korte broek hard te lopen.


De natuur is een beetje in de war....

Reken niet op een witte kerst. En ook een Elfstedentocht zit er waarschijnlijk dit jaar niet in. Met temperaturen tussen de 8 en 10 graden celsius (terwijl 5 graden deze periode normaal is) wordt het één van de warmste decembermaanden ooit. 
Door een warme luchtstroming is de natuur van slag. Vlinders fladderen, de egel is niet in winterslaap, het fluitenkruid bloeit. Ook hooikoortspatienten hebben er last van. In EenVandaag een gesprek met cabaretier en vogelliefhebber Hans Dorrestijn, bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen University en weerman Marc Putto over het a-typische weer. Lees hier.
Krijgen we dan toch nog een echte winter? Vandaag op OOG:
Na de zeer zachte december lijkt het in de eerste week van januari toch, een beetje, winters te worden. Uit gegevens van diverse weerstations blijkt dat in Groningen de temperatuur enkele dagen lang overdag iets boven nul ligt en in de nacht er iets onder. Bovendien bestaat de kans dat het gaat sneeuwen. Op langere termijn zouden de temperaturen weer iets stijgen.
De kerstdagen van dit jaar gingen de geschiedenis in als de warmste ooit. Ook zondag werd het warmterecord gebroken. Opvallend is dat de gemiddelde temperatuur in zowel oktober, november als december bijna hetzelfde was dit jaar.

Geen opmerkingen: