maandag 28 december 2015

"DE PIJPLIJN START BIJ DE NAM-LOCATIE THESINGE"


"Als je helemaal achter naar Kardinge fietst (ter hoogte van de molen, maar dan iets noordelijker) wordt er een pijplijn aangelegd. Er is volgens mij zelfs al wat bos voor gekapt. Geen idee of dat met de keet te maken heeft, maar de pijplijn start bij de NAM-locatie bij Thesinge. Wellicht het uitzoeken waard? Er staat nergens een bord (niet aan Kardinge-kant en niet aan Thesinge-kant) wat men van plan is."

Aldus een lezer onlangs onder dit bericht op Beijumnieuws. Afgelopen week vroeg de blogger hem of het misschien zo kan zijn dat de werkzaamheden met de NAM te maken kunnen hebben. Antwoord: "Het heeft zéker met de NAM te maken." 


Nieuwsgierigheid en achterdocht dreef de blogger vanmiddag die kant. Nieuwsgierigheid omdat er blijkbaar 'zomaar' een pijplijn wordt aangelegd. Wat is het doel daarvan? Achterdocht omdat de naam NAM viel. Dit bedrijf is er niet voor het welzijn van de Groningers maar is hoofdzakelijk gericht op geld, dat mag je toch wel hardop stellen.

Ongeveer vier kilometer ten oosten van Beijum was een fiets-en wandelpad richting Garmerwolde en Thesinge plotsklaps geblokkeerd. Zie foto's. Wat eigenaardig dat er geen groot bord staat waarop staat aangegeven wat ze hier aan het doen zijn. Dat zou toch wel zo transparant zijn, zie ook dit bericht.

Ondergetekende had de pech dat er geen werklieden werden aangetroffen, zoals op zoveel plekken waar normaal gesproken gewerkt wordt heerst ook hier het kerstreces. Begin januari zullen de werkzaamheden naar verwachting hervat worden. 
Wat een lange buis lag er, en wat was er veel grond afgegraven. Een hekwerk eromheen. Een passant antwoordde desgevraagd op het doel van de werkzaamheden: "Waarschijnlijk heeft het met gas te maken." 

Is er een lezer die informatie kan geven over wat ze hier aan het doen zijn? Beijumnieuws@ziggo.nl
Update 21.39 uur via Twitter:
 47 minuten geleden  zal trouwens wel netbeheerder Gasunie zijn, is niet duidelijk uit aanvraag

Update 23.43 uur, uit een opgestuurde pdf:

De aanvraag omgevingsvergunning (HZ-WABO-2015-0052) voorziet in het vervangen van een bestaande hoge druk gasleiding door twee nieuwe parallel gelegen leidingen in een gewijzigd, directer tracé, vanaf het Beijumerbos (Zuidwolde) naar het Gasontvangstation (GOS) te Thesinge (gemeente Ten Boer).

Update 29/12; 11:32 uur, de puzzel is nog niet klaar...
Goedemorgen heren! Een ding is zeker; wij zijn het niet. Het is geen leiding van de NAM.
2 hours ago Goedemorgen heren! Een ding is zeker; wij zijn het niet. Het is geen leiding van de NAM.


Update 13:44 uur:   het betreft hier vervanging van een bestaande leiding van Gasunie. 1 minute ago

3 opmerkingen:

michel. zei

Wordt daar "zomaar" een pijplijn aangelegd zonder dat Beijumnieuws eerst daarover is ingelicht? Schandalig!
Of zullen de vergunningen bij de bevoegde instanties zijn aangevraagd?

Anoniem zei

De NAM moet veel openen communiceren want ze worden grondig gewantrouwd door mensen uit de provincie

een hardloper zei

Er is inderdaad een strookje bos gekapt. Voor en tijdens de kap stonden er nog wel aan weerszijden paaltjes met gelamineerde A4-tjes waarop precies het hoe en waarom was uitgelegd (geen foto van genomen destijds). Geen idee waarom ze die niet gewoon hebben laten staan. Zal de werklui es vragen of ze die toevallig nog ergens hebben liggen volgende keer als ik er voorbij hol.