donderdag 10 december 2015

AARDBEVINGSSCHADE IN BEIJUM? (1)

Bert Elzinga wijst gerepareerde aardbevingsschade aan, voormuur van z'n huis
"We hebben afgelopen januari en februari veel werk gehad in Beijum om aardbevingsschade te herstellen." 

Opgetekend uit de mond van een aannemersbedrijf die onlangs herstelwerkzaamheden uitvoerde aan het huis van de in de Scheltemaheerd woonachtige Bert Elzinga. Wordt de omvang van de aardbevingsschade in Beijum onderschat?

Beijumer Jan Fré Boven fietste en liep afgelopen weken door Beijum en hij maakte om en nabij de 500 (!) foto's van muren waar mogelijke aardbevingsschade te zien is. Met een slag om de arm, niet wetende of alles op aardbevingen is terug te voeren: "Wat me opvalt is dat er heel veel schade is hersteld. En dat er herstelde schade is wat opnieuw is gescheurd. Wat zou maken dat er zoveel is hersteld terwijl er elders eigenlijk niets is gedaan? Zouden het veel huurwoningen zijn?"
Ook dit is hersteld

Op 30 september van het vorig jaar was er een beste aardbeving in stad en dus ook in Beijum voelbaar. Zie nog eens dit bericht dat die dag op Beijumnieuws werd gepubliceerd.
Bert Elzinga had eerst niet in de gaten dat er iets met z'n huis was: "In oktober (2014; JF) had ik m'n vader op bezoek, hij is een echte ambachtsman van de oude stempel. Hij liep om m'n huis heen en zei daarna dat hij verschillende scheuren in de muren had waargenomen." 
Elzinga maakte vervolgens in november een melding bij de NAM en in januari dit jaar kreeg hij een inspecteur en een aannemer op bezoek. Ze bekeken alles heel nauwkeurig: "Dit is wel een aardbevingsscheur, dat niet." 
Uit het taxatierapport

Er werd voor een bedrag van 1100 euro aan schade getaxeerd, Elzinga mocht zelf een aannemer uitzoeken. In verband met ziekte lag het proces vervolgens een paar maanden stil. De Beijumer besloot afgelopen september contact te zoeken met het Centrum voor Veilig Wonen (CVW) die met een aannemer op de proppen kwam.
Herstelde schade aan de achtermuur
Elzinga: "Er kwamen twee bouwvakkers die ongeveer vijf uur bezig zijn geweest om stenen uit de muur te halen, ze er weer in te zetten en opnieuw te voegen. Ze vertelden dat ze begin dit jaar intensief in Beijum aan het werk zijn geweest om aardbevingsschade aan huizen te herstellen." 

Ben je al met al tevreden over de afloop? "Ja, dat ben ik. Het viel me wel op dat de uiteindelijke rekening niet de getaxeerde 1100 euro bedroeg, maar 1800 euro." 

Jan Fré Boven stuurde vanmiddag onderstaande afbeelding op. Het ziet er onheilspellend uit: "Dit zijn plekken in Beijum waar ik mogelijke aardbevingsschade heb gezien. Scheuren, hersteld metselwerk. In allerlei soorten en maten."


Zijn er meer Beijumers die schademeldingen richting de NAM hebben gedaan? Zijn de claims toe- of afgewezen? Ondergetekende weet van een paar gevallen in de wijk die erg lijken op die van Bert Elzinga, waarbij geen vergoeding werd gegeven. Wat is het criterium voor al of niet schade erkennen? Ligt het aan de persoon van de inspecteur of aannemer, oftewel is het een vorm van willekeur? Of worden gevallen echt eerlijk, professioneel en zakelijk bekeken?
Voor meer aanmeldingen voor deze serie: Beijumnieuws@ziggo.nl

Zal dit allemaal aardbevingsschade zijn? Werd en wordt de situatie in Beijum onderschat?

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Staat elk blauw vlaggetje voor een wietplantage?

truus zei

Is anoniem de leukste thuis?

Anoniem zei

NEMEN NAM GENOMEN
Boeven van de NAM

Ria zei

Bij ons is de schade door de NAM hersteld. De inspecteur constateerde meer schade, dan wij hadden ontdekt. Hij keek gelijk bij de buren of hij daar ook schade zag. Ik vond hem heel correct.

Anoniem zei

Kortgeleden zag ik op winkelcentrum west een vrouw flyers ,folders uitdelen over dit onderwerp ,vele mensen deden lacherig erover of namen niet eens de moeite dit aan te nemen ,toen dacht ik al stel dat er wel schade komt of is lachen ze dan nog steeds of gaan we nu wel ineens actie ondernemen.

Kees Huizenga zei

Ter kennisgeving aangeboden:

http://nos.nl/artikel/2074687-nieuwe-pannen-en-een-steviger-huis-voor-groningers.html

Wat adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen, een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO), binnenkort aan minister Henk Kamp?

Kees Huizenga zei

De link van gisteren bestaat niet meer.

Dit is de aangepaste link:

http://nos.nl/artikel/2074888-steviger-huizen-voor-groningers-meteen-energieneutraal.html

Jan Fré Boven zei

Kijk eens op deze pagina van Beving gevoeld hoe het met je eigen huis is gesteld.

http://bevinggevoeld.nl/portaal/mijnbeving.html

Tot mijn grote verbazing/ontsteltenis blijkt er vanochtend rond kwart voor negen een aardschok te zijn geweest onder Noordwolde. Bepaald geen zware (1,8), maar wel dicht bij.