maandag 7 december 2015

MAANDAGOCHTEND (257)


Gelukkig, Sinterklaas is weer vertrokken uit Nederland, Groningen en Beijum. We kunnen weer even 'normaal' gaan doen. Tot aan kerst. En daarna oud en nieuw. Altijd leuk, zo'n decembermaand, maar de gewoonheid van januari en februari, daar kan ondergetekende ook naar verlangen.

Even terzijde, wat is normaal? Reeds 41 (!) jaar geleden was ondergetekende actief binnen 'de psychiatrie.'  Zie 1974, het pamflet 'Ooit een normaal ontmoet? En beviel het?' De tijd van het Jongeren Adviescentrum (JAC) aan het Zuiderdiep in de stad. De tijden van anti-psychiatrie en stichting Pandora.

Om het gevoel van 'normaalheid' af en toe weer te beleven loopt de blogger graag even het Kardingerpark in.
Op een steenworp afstand van zijn huis zijn het afgelopen jaar ecologische oevers gegraven.
Weer terzijde, doe maar normaal met dat ecologische, de fietsecoducten over Ring Oost zijn zogenaamd ecologisch en het Groene Hart van Beijum ook. Wat een kapsones.


Maar goed. De oevers of  'kanalen' in het Kardingerpark roepen bij ondergetekende weemoedige herinneringen op die terugvoeren naar zijn kinder-, jeugd- en bongeltijd op 'Knoal.'
De aanleg van de 'oevers' en met dank aan Noorderzijlvest, geven de blogger een extra gevoel van thuiskomen. Stukje Knoal aan de zuidrand van Beijum.

Zie foto rechts, klik groter. Doe even normaal. Prima dat hier Schotse Hooglanders komen te grazen, maar zo lang dat niet het geval is, gaan we er lekker met onze honden loslopen.
En links, is de meteorologische winter per 1 december begonnen? Wat doen die gele boterbloemen (klopt dat?) daar begin december te bloeien? Met dank aan de zachte temperaturen?

Foto onderaan dan. Wat zijn ze hier aan het doen? De camera zwinkt de zuidelijke kant op, richting het Zilvermeer en de Klimtoren. Hoezo een hekwerk met een schaftkeet in het midden? Wat gaan we daar doen?  Beijumnieuws@ziggo.nl

De nieuwe week is weer begonnen. Doe even normaal. Geen Sinterklaas en geen Kerstman. Vooruit, schaf een kerstboom aan. En breng licht in de donkerste dagen van het jaar. De donkere dagen tussen Sinterklaas en kerst zijn aangevangen. Over twee weken worden de dagen weer langer en lichter...

3 opmerkingen:

Remko zei

Als je helemaal achter naar Kardinge fietst (thv de molen, maar dan iets noordelijker) wordt er een pijplijn aangelegd. Er is volgens mij zelfs al wat bos voor gekapt. Geen idee of dat met de keet te maken heeft, maar de pijplijn start bij de NAM-locatie bij Thesinge. Wellicht het uitzoeken waard? Er staat nergens een bord (niet aan Kardinge-kant en niet aan Thesinge-kant) wat men van plan is.

Ria zei

Bij het hekwerk met schaftkeet is volgens mij juist al wat gedaan: een sluisje aangelegd, zo lijkt het.

Verder ligt het fietspad er weer mooi bij!

Henk Lankamp zei

Bij de schaftkeet komt een klein pompgemaal. Vandaar wordt straks water onder het Koerspad door naar het helofytenveld gepompt.