Bunnemastee, klik groter |
klik groter De beloofde serie' Aardbevingsschade in Beijum'? is onderweg naar de eerste aflevering. Zie nog eens deze aankondiging.Eerst even, waarom een vraagteken achter de titel? Om de simpele reden dat ondergetekende en fotograaf Jan Fré Boven, (foto) geen experts zijn op dit gebied. Laatstgenoemde loopt sinds een dag of 14 door de wijk en hij maakte tussen de veertig en vijftig foto's van 'verdachte' scheuren in huizen van Beijumers. Dat blijf hij voorlopig doen en het is niet ondenkbaar dat u hem met zijn fototoestel ziet lopen, of dat u ziet dat hij weer een muur fotografeert die vraagtekens bij hem oproepen.
Bij sommige foto's ligt aardbevingsschade er dik bovenop, zie foto rechts met de hand. Jan Fré, dit kan toch niet missen? "De foto met de hand: ik ben geen expert maar ik denk wel dat hier sprake is van aardbevingsschade. Zwaar verkeer ligt hier bepaald niet voor de hand (een steeg van 1.5 tot 2 meter breed). Maar ja, ik ben werktuigbouwkundige. Geen geoloog en geen bouwkundige."
Heb je enig idee of de schade aan huizen in de wijk evenredig over de wijk verdeeld is? "Nee, de schade varieert nogal. Om sommige plaatsen is aan menig kant van een woonblok wel wat te vinden. Het heeft volgens mij ook met het type woning te maken. En het kan van alles te maken hebben met de ondergrond".
Wat fascineert jou zo aan de aardbevingsschade? Waarom doe je aan deze serie mee? " Allereerst omdat ik zelf ook wat scheurtjes heb. En toen ben ik verder gaan kijken. Hoe kan het toch dat er zoveel huizen in Beijum zijn met schade aan de gevels. Waar zou dat door komen? In mijn directe omgeving zijn er veel die een scheur hebben, de één wat duidelijker zichtbaar als de ander (ook zijn er al bij diverse woningen "kieren" gedicht waarvan ik me afvraag hoe die konden ontstaan)."
Door welke straten ben je zoal met je fototoestel gelopen? Door de Kremersheerd, Bekemaheerd, Heratemaheerd. Mudaheerd. Bunnemaheerd, Albrondaheerd, Atensheerd, Stoepemaheerd, Toppingaheerd en de Grevingaheerd, dat is ongeveer 1/5e van Beijum.Vandaag in DvhN:
Schade aan woningen buiten de zogenaamde schadecontourlijn is veelal niet veroorzaakt door aardbevingen. Dat concluderen onderzoekers van Arcadis.
Er zijn inmiddels ruim 1200 schademeldingen afkomstig van buiten de contourlijn. Veel daarvan komen uit de gemeente Oldambt, die deels buiten de schadezone ligt (747), Zuidhorn (488) en Veendam (151).
,,Veel mensen zijn ervan overtuigd dat de schade door aardbevingen komt. Wij wilden weten hoever de reikwijdte van een beving precies is en hoe groot het effect is. Klopt de contourlijn? Daarom hebben we Arcadis om dit onderzoek gevraagd'', zegt Jan van den Dool van de NAM.
Volgende week donderdag, 10 december, om 18.00 uur deel 1. Aanmeldingen kunnen nog steeds via Beijumnieuws@ziggo.nl
1 opmerking:
Er loopt een diepe geologische breuklijn van noord naar zuid ter hoogte van de Beijumerweg door Beijum. Juist op deze breuklijn is de bodemspanning hoog, en daarmee het bevingsrisico groot.
Het Slochterse gasveld eindigt langs een noord-zuid lijn ter hoogte van de Emingaheerd voor de Albert Heijn; westelijk hiervan, dus bijv. Fossema-, Frama- en Kremersheerd liggen dus niet op de gasbel die voor bevingen zorgt. Het stadscentrum ligt ook niet op de gasbel; des te opmerkelijker is dat de Nam het stadsbestuur wel 68 miljoen voor een sterker Forumgebouw daar heeft gegund. Juist oostelijke heerden als Jensema- en Boelemaheerd zouden omdat zij bovenop de gasbel liggen waar mijnbouw plaatsvindt het meest kwetsbaar zijn.
Bouwkundig lijken rijwoningen, waar de dragende constructie is opgebouwd uit stevige staalbetonelementen met voor- en achter gemetselde bakstenen gevels, gevoelig voor bevingen, door de verschillende hardheid van de dragende en gevelmuren. De rij kan de beweging nog versterken, waarbij de typisch Beijumse verspringingen in de huizenrijwand nog een extra belasting oplevert (Domino-effect). Binnenshuis kunnen de zachte kalkstenen tussenwanden scheuren in het geweld tussen de bewegende staalharde draagmuren en kan stucwerk losspringen.
De bovenste ondergrond van Beijum is divers, door de ligging op de Hunze uiterwaarden, met prielen en stroompjes. De wijk is op de oorspronkelijke ondergrond gebouwd, zonder grootschalige zandsuppletie. De klei, zand en veen ondergrond verschilt zelfs op heerdniveau. Er zijn om die reden bijv. bij de bouw van Beijum zeer diverse heipaal lengtes de grond ingegaan.
Bevingsscheuren lopen eigenlijk altijd verticaal, van boven naar beneden. Er is weinig kennis over wat er onder het maaiveld met de fundamenten gebeurd. moi
Een reactie posten