woensdag 9 december 2015

"WE ZIJN TOCH NIET GEK" (Distrubutie-depot kranten/folders stopt)


"We zijn toch niet gek? Ze willen ons bijna met de helft korten en ons er tegelijkertijd extra taken bij geven. Ze willen bijvoorbeeld dat we achter bezorgers aangaan, daar is zo'n groot verloop onder dat dit ons veel extra werk zou opleveren."

Ze vinden het erg jammer. Acht jaar achtereen beheerden ze trouw een bezorg-distributiedepot in de Hiddemaheerd. 's Ochtends vroeg opstaan, kranten en folders aannemen, verdelen, stapels maken voor bezorgers. Het echtpaar depothouders: "We vonden het altijd erg gezellig, we hadden veel sociaal contact met de bezorgers."

Vandaag zijn de kranten voor het laatst gebracht, zie foto links, stapels Gezinsbodes liggen op de vele bezorgers die vandaag door de wijk gaan zwerven te wachten. "De vergoeding voor Gezinsbode-bezorgers is een tijdje geleden ook bijna gehalveerd, ze krijgen het financieel blijkbaar steeds moeilijker."

Drieënhalf jaar geleden besteedde Beijumnieuws al eens een bericht aan het distributiecentrum, zie nog eens hier. "In al die acht jaar dat we dit hebben gedaan hebben we niet een keer een verhoging van de vergoeding gekregen voor het werk dat we hier doen, hoe durven ze ons nu zo schandalig te behandelen. (Santibri; JF)."

Deze week kregen alle bezorgers uit Beijum een brief in de deur met de mededeling dat de kranten en reclamefolders vanaf 10 december bij de bezorgers aan huis zullen worden bezorgd. Tot dat er een nieuwe depothouder in de wijk wordt gevonden. "Ze krijgen het er maar druk mee, we weten van andere depothouders dat ze er in navolging van ons ook mee gaan stoppen."

De kranten en folders lagen altijd droog op de bezorgers te wachten in de Hiddemaheerd, zie de afdak op de foto's. Als vanaf morgen de folders (die niet in plastiek zijn verpakt) bij de bezorgers aan huis worden bezorgd, en er is niemand thuis, dan liggen ze onbeschermd tegen weersinvloeden buiten te wachten, met alle gevolgen van dien.

Het trouwe echtpaar sluit vandaag met een kater hun distributiedepot. Elke werkdag was het een komen en gaan van bezorgers. Het zal er stil worden.

Kranten en folders beleven een moeilijke tijd, en het is maar de vraag of ze er in het oprukkende digitale tijdperk ooit nog weer bovenop komen. Het is een oneerlijke strijd, zo gaat dit nieuwsbericht zonder drukpers, zonder personeel, bezorgbusjes, bezorgers, depothouder en administratief werk kosteloos online.

Update 16:03 uur. Lezer Bert reageert:
Het is idd erg jammer, voor mijn zoon was deze depot zeer dichtbij en kon altijd zonder problemen zijn stapel meenemen. Nu is het maar afwachten waar de nieuwe depot komt! In ieder geval, depot Hiddemaheerd, bedankt voor jullie werk!

2 opmerkingen:

Jan Fré Boven zei

Ik zag ze vanochtend liggen.

Anoniem zei

Dagblad van het Noorden en de landelijke ochtendkranten blijft Jannie nog wel als depothouder met haar partner verzorgen.