maandag 28 december 2015

PAND VOORMALIGE VIDEOTHEEK HEEFT EEN BESTEMMING


"Ik weet niet of ik er blij mee moet zijn, maar alles beter dan leegstand."

Het nieuws dat er een nieuwe bestemming voor het al  bijna tweeënhalf jaar leegstaande videotheek-pand aan de Claremaheerd is, komt op een eigenaardige manier naar buiten.

Eind augustus 2013 sloot de videotheek, zie nog eens hier. Het pand stond maar leeg en leeg.

Op de dag dat even verderop de doorstart van de Amkemakoepel naar Bij Bosshardt plaatsvond, twitterde stadsdeelcoördinator van Erp dat Bij Bosshardt ook in de voormalige videotheek komt, samen met Werkpro en WIJ-Beijum. Zie het bericht van afgelopen donderdag.

Lezer Wim reageerde met een voelbare cynische ondertoon: wat fijn dat de buren van de oude videotheek ook via deze weg weten wat hun " nieuwe" buren worden.
En een Anoniem weet te vertellen: Er komt een Kringloop winkel, naaiwerkplaats en een werkplaats.

Het lijkt erop dat de activiteiten die de afgelopen half jaar in de Doefmat plaatsvonden worden overgeheveld naar de nieuwe locatie aan de Claremaheerd. Zoals dit naaiatelier.

Buurman Jeffrey Lamain van het Café Biljart, wat vind jij ervan? "Ik had inderdaad gehoord dat er iets van het Leger des Heils in zou komen maar alleen nog maar van horen zeggen, Maar nu blijkt het dus wel zo te zijn, ik weet niet of we er wel zo blij mee moeten zijn maar ach, een leeg pand naast het café is ook niks."

Via een losse flodder op Twitter, het geruchtencircuit en o.a. een Anoniem op Beijumnieuws weet Beijum nu dat er eindelijk een bestemming voor het leegstaande grote pand in Beijum oost is.

Eens temeer blijkt dat Beijum een (betrouwbare|) bewonersraad mist die dit soort ontwikkelingen naar buiten brengt en met de wijk communiceert.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Mocht het wel leger des heils worden ,veelal alcoholisten ,zwervers en andere randfiguren lekker makkelijk kroeg naast de deur succes gegarandeerd.

Kees Huizenga zei

Ruud van Erp had beter een professioneel persbericht naar buiten kunnen brengen.

Heel belangrijk is: eerst goed overleg met de buurt, waaronder de huurders van Patrimonium en Café Biljart Beijum. Daarna een degelijk persbericht.

Een gesubsidieerd ouderencafé kan mogelijk ongelijke concurrentie met zich meebrengen. Jeffrey Lamain drukt zich vooralsnog redelijk positief uit. Dat siert hem. Zijn de bezoekers van het ouderencafé niet tevens de klanten van Café Biljart Beijum? Sluiten de doelgroepen elkaar uit? Ik verwijs naar de openingstijden van Café Biljart Beijum (in de ochtend gesloten).

Klaas Vaak zei

Het plan is nog niet uitgewerkt of een oordeel is er al? Moet een onderneming eerst toestemming vragen of het zich er mag vestigen? Beijum op en top, ze horen wat en een mening is daar? Je zal er maar wonen, in een buurt waar iedereen gelijk een mening klaar heeft.

Wacht af en huiver als een pand nw bewoners krijgt.

Anoniem zei

Beijum Oost kent voldoende mensen zonder werk of andere dagbestedingsstructuur om tien kringloopbedrijven te bemensen. En een veelvoud aan armen die wel een kringloopbedrijf weten te waarderen om goedkoop aan door anderen afgestane spullen (bijv. door overlijden, verhuizing, uit de kinderen, etc) te komen. Of om dat ene zeldzame boek te vinden. Tegelijkertijd zijn kringloopbedrijfjes een ontmoetingsplek bij uitstek; veel beter dan bijv. een dure koffie- en theezaak als Boerderijum, dat met deksels veel subsidies en PGB en WMO geld in de lucht wordt gehouden. Kom zelf graag aan Damsterdiep, Helpman en bij Plantsoen, waar ik nogal 's Beijumers in de kringloop tref.
De economie verandert, het gebruik van vastgoed zal mee moeten. Gelukkig heeft Patrimonium haar knopen getelt, en weet wat te doen met de buurtvoorzieningen; als tenminster nieuwbouw van Innersdijk en voorzieningengebouw wordt doorgezet. Wat gaat buurman Huismeesters doen voor de buurtbewoners met de lege Wegwijzer na vertrek WIJ? Leeg laten staan, of? En de gemeente, wat doet die als stimulans voor de Wibenaheerders e.o. met de mislukte leeglopende Montessorischool? Nog langer met de rug naar de buurtbewoners doorgaan is een doodlopende weg. Ook de gemeente moet aansluiten bij de hedendaagse buurt, anders verscherpt de kloof tussen stadhuis en stadjers alleen nog maar verder. Kunnen daar ook werkplaatsen komen voor zzp-ers, starters en NUG-gers die wat willen? Een plek met computers en handige types die helpen om te communiceren met de gedigitaliseerde Belastingdienst en andere bureaucratische instanties lijkt ook wel handig. En een fietsenwerkplaats met opleidingsmogelijkheden past hier ook wel. Beijum blijft een buitenwijk tenslotte, en er zijn tig mensen die liever aldoende leren met hun handen in plaats van in boekjes te kijken, die onleesbaar zijn. Dan doe je echt wat met diversiteit in de buurt.

Anoniem zei

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2015/04/komt-hier-een-wibra.html?m=1

Kees Huizenga zei

Indien de plannen met de oude videotheek niet bovenwijks van karakter zijn, heeft de BOB een recht van advies.

Zie het Convenant van de wijkbewonersorganisaties met het gemeentebestuur van 22 mei 2008:

http://www.zonlichtenruimte.nl/convenantwijkengemeente.pdf

Citaat punt 2, eerste deel:

"2. Het recht op advies aangaande alle wijkgebonden aandachtsgebieden.

Wijkorganisaties hebben het recht op het verlenen van advies in alle wijkgebonden beleidsonderwerpen. Het gaat in beginsel om alle dienstactiviteiten van de gemeente in de wijk op de gebieden van onderhoud, beheer, dienstverlening en andere onderwerpen die door het gemeentebestuur gedelegeerd zijn. Maar het gaat ook om beleidszaken, planontwikkeling en andersoortige onderwerpen die specifiek over de wijk gaan. En tenslotte betreft het ook de inzet van de in de wijk ingezette menskracht en middelen."

De vraag is of de SDC Oost dit Convenant goed heeft nageleefd. Zie verder de punten 1, 3 t/m 7. Met nadruk verwijs ik naar punt 6: "het recht op informatie over alle wijkgebonden zaken".


De BOB heeft slechts twee bestuursleden meer over. Dit bestuur is demissionair. Feitelijk vleugellam. Dat weet de SDC Oost. Vandaar de intensieve samenwerking tussen de SDC Oost en de Sociale Long Beijum.

Unknown zei

agh maakt ook geen ruk uit we gaan per 16 jan 2016 weg voorgoed uit deze negorij

Kees Huizenga zei

Iemand die de wijk Beijum op smalende wijze een "negorij" noemt, kan inderdaad beter verhuizen. Negorij is een discriminerend woord.

Zie:

http://www.encyclo.nl/begrip/Negorij

http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/negorij

http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=negorij

http://www.woorden.org/woord/negorij

De verbinding met negers is onjuist. Maar Beijum is geen afgelegen gehucht, gegeven het aantal inwoners van deze grote wijk.