woensdag 6 april 2011

BEDELAAR IN SCOOTMOBIEL BLIJFT BEZIG

Een maand geleden tipte een lezeres over een bedelaar in een scootmobiel die via zielige verhalen Beijumers geld af probeerde te troggelen. Lees hiervoor nog even het op 4 maart gepubliceerde blogbericht.
Via verschillende lezers begrijp ik dat de bedelaar nog steeds slachtoffers probeert te maken.
Een lezeres, werkzaam in het UMCG, vertelde: "Ik fietste van mijn werk terug en op het Heerdenpad zag ik een scootmobieler in gesprek met een man die z'n portemonnee had getrokken. Ik stopte en hoorde het bekende verhaal over een apotheek die dicht was, medicijnen nodig hebben maar geen geld genoeg hebben. Of de man 2 euro aan de scootmobieler wilde geven. Maar omdat ik op Beijumnieuws had gelezen dat de verhaaltjes van de bedelaar niet kloppen heb ik de goedgeefse man vertelt dit niet te doen, omdat het een truc is om onterecht geld los te peuteren. De scootmobieler ging er vervolgens als een haas vandoor."
Lezer Mike Tomale mailde vanochtend dit:
Bedelaar is nog steeds actief in onze wijk.
Ik reed vanmorgen op het fietspad langs de Framaheerd, net over de brug Beijum weer in, toen een man mij aanhield in een blauw scootmobiel. Hij vertelde mij een vreemd verhaal over houten been, fantoompijnen, apotheek en een eigen bijdrage van 2 euro. In eerste instantie was ik geneigd om meteen mijn portemonnee te pakken en deze zielige man even uit de brand te helpen. Maar toen schoot me ineens het bericht te binnen wat Johan op zijn site had geplaats. Ik heb de man veel succes gewenst en ben snel verder gefietst.
Bedankt Johan voor je waarschuwing, anders was ik nu hoogstwaarschijnlijk 2 euro lichter geweest.
Zijn er meer lezers met bovenstaande ervaringen? Beijumnieuws@online.nl
Update 7-4; 14:58 uur. Lezer Toine mailde dit:
Zojuist heb ik het bericht over de bedelaar op de scootmobiel gelezen. Ten eerste wil ik je bedanken voor je eerdere berichtgeving, omdat ik deze man twee keer ben tegengekomen, beide keren op de fietsbrug vanuit Beijum naar de Korreweg. De eerste keer ben ik nog gestopt en begon hij te vertellen dat hij nog twee euro nodig had om een pizza te kopen. Ik heb hierop beleefd geweigerd, omdat ik via jouw blog had vernomen dat hij dit bij iedereen probeert. De tweede keer was enkele dagen later, maar dit keer zag ik het al van een afstand aankomen omdat hij een voorganger aanhield. Ik ben dan ook niet gestopt. Beide keren waren 's middags, rond 13.00 uur. 
Ten tweede wil ik je graag laten weten dat ik deze man al enkele malen door de wijk heb zien rijden, voordat hij mij aanhield. Dit was telkens op de Amkemaheerd, vanaf winkelcentrum West richting winkelcentrum Oost. Ik herinner mij dit omdat hij met een behoorlijke snelheid over het fietspad reed. Ik heb hem overigens één keer van zijn scootmobiel zien afstappen; dit was bij de bushalte Scheltemaheerd. Ik heb niet kunnen zien of hij bij een huis naar binnen is gegaan, maar misschien woont hij hier of heeft hij hier een bekende wonen.
Ik hoop dat ik je met deze informatie van dienst kan zijn. 

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Herrie voor de AH geen probleem.
Hebben bedelaars vaste plaatsen in Beijum??

Karin.P. zei

Fijn te lezen dat er dankzij mijn verhaal nu mensen op dehoogte van de praktijken van deze man.
Triest vindt ik het dat de politie hier niks aan kan doen, dit ligt niet aan de politie maar aan de wetgeving.
Maar hoe meer mensen erover lezen hoe meer ervan weten en dan houdt het vanzelf op.

Henriëtte zei

Ik kwam hem ook weer tegen; bij de brug bij het winkelcentrum. Ik fietste net voor de brug, en hij 'dwong' me tot stoppen doordat hij van de tegenovergestelde richting kwam, op mijn weghelft ging rijden en me zo als het ware klem reed. Ik was te verbouwereerd om te zeggen dat ik zijn verhaal niet geloofde en hem daarom niets wilde geven, en heb uiteindelijk alleen gezegd dat ik geen geld had voor hem.

Ik vind het op zich geen probleem als mensen vragen om geld, want ik denk dat je in principe niet voor je lol doet - maar ik vond deze manier wel erg vervelend. Nou goed - de volgende keer dat ik 'm tegenkom, is mijn intentie in ieder geval om er iets over te zeggen. Goede leersituatie, al zeg ik het zelf ;)