dinsdag 22 december 2015

HEBBEN WE DE LANGSTE NACHT GEHAD?

Vogels in de bomen verlangen naar het voorjaar (de blogger telt vier) eerst nog de winter..., foto 20/12
Gaan we weer naar het licht toe? Of duurt dat nog een nacht? De blogger weet niet anders of de 21e december is de kortste dag van het jaar. Of was het nou de 22e? Vandaag?

Wat een gegoochel met data en tijden. Begon de winter nou op 21 december? Tegenwoordig heb je de meteorologische winter, en die begint op  1 december. En nu heb je ook nog eens de 'effectief kortste dag.'
Zacht voor 20/12. Maar ook koud. Zwemmen in de zomer? Kardingeplas...
Om 18.11 uur begint de astronomische winter.Op 21 december is de zonsopgang om 8.46 uur en de zonsondergang is om 16.30. Dit is effectief de kortste dag 2015 dat de zon zichtbaar is. Echter is het zo dat op 31 december de zonsopgang het laatst is, namelijk 8.48 uur en zonsondergang is op 12 december het vroegst: 16.28 uur. Dit is trouwens bijna elk jaar precies hetzelfde.
We moeten geduld hebben op deze 21e december. Niet denken dat de dagen al te snel langer worden....
20/12 Kardinge...geen ijs, vogels gaan zwemmen....
Op de donkere dagen voor Kerst wordt het laat licht en vroeg donker; daar kunnen we nog vrede mee hebben. Maar waarom moet het zo lang duren tot het 's ochtends weer eerder licht wordt?
Maandag 21 december wordt de kortste dag van dit kalenderjaar; de astronomische winter begint op die dag om 18.47 uur. Zeven uur en vier en veertig minuten na zonsopkomst duikt de zon alweer onder de horizon. Daarna gaan de dagen lengen, al is daar 's ochtends weinig van te merken. Voorlopig wordt het zelfs nog steeds iets later licht. De winst in daglengte wordt vooralsnog alleen aan het eind van de dag behaald. Met de Kerst gaat de zon vier minuten later onder dan bij het begin van de winter. Half januari is het 's middags een half uur langer licht. Pas op 4 februari duurt ook de ochtend weer een half uur langer dan op de kortste dag. Daarna gaat de verlenging wat meer gelijk op: elke dag van februari krijgt zowel de ochtend als de avond er ongeveer twee minuten bij.Lees hier.
Gaat het langer worden van de dagen langzamerhand? Of gaat het met schokken?
Vanaf 5 januari gebeurt het elke dag ongeveer een halve minuut vroeger, daarna gaat het geleidelijk aan sneller. 
Rond 13 januari gaat het met ongeveer 1 minuut per dag, 
half februari met ongeveer 2 minuten per dag, 
eind maart met ongeveer 2,5 minuut per dag. 
Daarna gaat het lengen van de dag geleidelijk weer steeds langzamer, tot aan het begin van de zomer wanneer de dagen de grootste lengte hebben. 
Rond 16 januari komt de zon om 8.41 uur op. Dat is dus nog pas 7 minuten vroeger dan omstreeks Nieuwjaar, en in de praktijk nauwelijks te merken. 

Lees hier.

1 opmerking:

Han zei

Net als jij heb ik me gisteren ook eens door allerlei tabellen heen geworsteld.....het verlangen naar licht werd ineens zo immens groot. Maar goed: veel winst zit er dus voorlopig nog niet in. Als er sneeuw zou liggen was het al een stuk lichter, vanwege de reflectie... maar het zit ons dit jaar in dat opzicht flink tegen. Maken we het binnen toch gezellig!!