zondag 17 januari 2016

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (261)


Een week eerder waren de straten bedekt met een laag ijzel en kon je maar beter thuisblijven, afgelopen dinsdag was het echter redelijk aangenaam weer en dus nam ik maar weer eens een kijkje op de tuinen van De Wiershoeck en de Kinderwerktuin. 

De zon scheen regelmatig en daardoor was het niet echt koud, maar wel te koud voor de honingbijen om stuifmeel of nectar te gaan halen. Veel valt er voor hen nu sowieso niet te halen, maar toch vlogen er bij de bijenstal nog een paar bijen in het rond. De paarse dovenetel staat nog wel in bloei, maar die bloeit bijna het hele jaar. Ook de helleborus (nieskruid) is een winterbloeier en als het iets warmer was geweest dan had ik daar zeer waarschijnlijk wel een honingbij op kunnen zien. Op een paar plaatsen zag ik enkele bloemetjes van het longkruid en de knoppen van het speenkruid beginnen al geel te kleuren. Ik zag zelfs al een bijna uitgebloeid bloemetje. Nog een beetje in de beschutting van de boerderij van De Wiershoeck zag ik deze heldere bloemetjes van een koekoeksbloem. Welke zou het zijn?

Koekoeksbloemen gaan bloeien als de koekoek in het land is. Verder hebben ze niets met elkaar te maken. Op de planten zie je vaak klodders schuim, vroeger dacht men dat het spuug van de koekoek is. In werkelijkheid komt het van de schuimcicade, een insect dat plantensap zuigt en zich met schuim overdekt bij wijze van bescherming. Hommels en zweefvliegen zoeken op koekoeksbloemen naar nectar. Er zijn drie soorten koekoeksbloemen: de echte koekoeksbloem, de dagkoekoeksbloem en de avondkoekoeksbloem. Het zijn algemeen voorkomende wilde planten. Deze soorten kruisen af en toe met elkaar.

De dagkoekoeksbloem heeft rode bloemen. Het is een soort van Noord-, West- en Midden-Europa. Hij staat graag op niet te droog, voedselrijk zand of laagveen, bijvoorbeeld in de duinen, aan slootkanten en in loofbossen en bermen. Hij bloeit vanaf eind april tot diep in de winter, zolang er geen vorst is. De avondkoekoeksbloem heeft witte bloemen en komt vooral in het duingebied voor. Van oorsprong komt hij uit het Middellandse Zee-gebied en het Midden-Oosten. De echte koekoeksbloem is een plant van vochtige weilanden. Hij heeft rode bloemen, en heel diep ingesneden bloemblaadjes. Hij is inheems in Europa en Midden-Aziƫ, maar gaat op veel plaatsen sterk achteruit door ontwatering en overvloedig gebruik van mest in de landbouw.

Info: Ecomare.nl

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: