zondag 24 januari 2016

DE ACCORDEONIST EN STRAATKRANT-VERKOOPSTER ERGEREN SOMS


Hoe kan het toch dat de verkoopster van daklozenkranten irriteert? Vroeg de blogger zich een week geleden af toen hij bovenstaande foto maakte. Is hij soms intolerant aan het worden?
Vanmiddag zag hij een accordeonist voor Winkelcentrum Beijum zitten. Twee maten liepen met mobiele telefoons heen en weer te bellen. Tijd voor een zelfonderzoek (verkoopster staat achter het Bonus-bord).

We beleven een rechtse golf. Daar is niks verkeerd aan, linkse en rechtse golven wisselen elkaar af. De extreme golven van rechts baren momenteel wel zorgen (zoals die van links dat ook kunnen doen), als vrouwen demonstreren tegen Wilders, moet daar tegenwoordig 'een piemel in.' Aldus de intolerante schreeuwers, die tegelijkertijd menen op te moeten komen voor de aangerande vrouwen uit Keulen. Schreeuwlelijk Politiek Nederland heeft veel weg van een psychiatrische inrichting. Varkenskoppen inzetten tegen vluchtelingen. 'Er moet een piemel' in tegen vrouwen schreeuwen. Je kunt je tegenwoordig afvragen wie je het liefst als buurman zou willen hebben, een gevluchte moslim uit Syrië, of een geflipte PVV-Tokkie die net als z'n grote leider gaat lopen schelden en tieren.
Vanmiddag, de accordeonist posteert zich

Terug naar Beijum, naar de straatkrant-verkoopster en de accordeonist voor het winkelcentrum.
Ondergetekende ziet de verkoopster van straatkranten vaak urenlang op een plek staan om zielig (zo komt het over) kranten te slijten. Niet dat de blogger uren achtereen staat toe te kijken, maar met tussenpozen staat de dame maar op dezelfde plek met haar kranten.

Deze Veenkoloniaal is opgegroeid met een bepaalde arbeidsethos. Pak aan, stroop je mouwen op en ga werken. Met je kop of met je lichaam. Hou niet je hand op, maar ga werken.

De blogger heeft er een vijfdaagse werkweek opzitten, hij houdt z'n Beijumnieuws in de lucht en hij heeft aandacht voor z'n gezin. Geen 'zie mij eens goed bezig zijn', nee, het zit er gewoon in (gepompt), ga werken voor je centen, gebruik je capaciteiten en...wees actief. Terzijde, hij is daar niet heilig in, leve het lanterfanteren bij tijd en wijle.

Als de blogger de straatkrant-verkoopster ziet staan en glimlachen, irriteert hem dat omdat hij vanuit zijn opvoedings-referentiekaders denkt: ga wat doen, ga ramen lappen, schoonmaken, mensen masseren, stofzuigen..., maakt niet uit maar doe wat. Misschien kun je een baan achter de kassa krijgen? Dit is geen werken wat jij doet.

Ergernis is een probleem van degene die dit beleeft. Zo ook in dit geval. Laat de verkoopster van daklozenkranten mooi blijven staan.
En laat de accordeonist ook mooi blijven schuiven met z'n maten. Dure blikjes frisdrank drinken in plaats vanuit veel goedkopere literflessen cola of sinas.

Dat ze met auto's op en aan komen rijden en bijna constant mobiel aan het telefoneren zijn, ja, dat kan irriteren, maar dat is het probleem van deze Veenkoloniaal die een chip in z'n computerhoofd heeft dat zegt dat je echt moet werken voor je centen.

Het zijn verwarrende tijden. Je kunt je ergeren aan een zielig aandoende en glimlachende Oost Europese straatkrant-verkoopster. Maar stel dat een (net als z'n grote leider) asociale PVV-Tokkie gaat roepen dat daar 'een piemel' in moet?

12 opmerkingen:

Han zei

Correct denken is soms best lastig, zeker wanneer ergernissen dat in de weg lijken te staan. Ik zag via internet, terwijl ik in de bijna vrieskou van een Grieks eiland geniet van een lang weekend, die PVV-er inderdaad hele nare dingen roepen, met een (zijn?) kind op de arm. Daar gaan mijn stekels écht wel recht overeind van staan - wat voor werk zou die man doen, en als hij werkt: wat zouden zijn collega's van zijn 'moment of fame' vinden? Kortom: wat je schrijft is herkenbaar.....

Anoniem zei

Links, rechts, PVV, D66, VVD, het zal me allemaal een worst zijn: liegen en bedriegen doen ze allemaal. Toch een kanttekening op bovenstaand bericht.
Het is mijns inziens hetzelfde: een blog van een wel opgeleide man die zich uitspreekt over die irritante bedelaars voor de winkels, of een zgn PVV-tokkie die over hetzelfde onderwerp dan schreeuwt 'daar moet een piemel in'. Die PVV tokkie wil misschien hetzelfde als jou vertellen en zijn standpunten helder en duidelijk op een genuanceerde manier uitdragen, maar vanwege mindere intelligentie/mindere opleiding kan diegene zich niet verwoorden zoals jij dat duidelijk wel kan. En daar zit volgens mij het probleem: niet iedereen kan zich uiten op een nette fatsoenlijke manier. En moet je die mensen dan maar gelijk monddood maken?

Johan Fehrmann zei

Beste Anoniem. 19.05 uur. Monddood maken klinkt erg slachtoffer-achtig. Niemand wordt hier monddood gemaakt, iedereen mag reageren. Ik vraag me verder af of met een baby op de arm schreeuwen, of gewoon je mening uiten, met intelligentie of opleiding te maken heeft. Zogezegd, jou interpreterende, heeft PVV-leider Wilders geen al te hoge intelligentie, gezien z'n geschreeuw en getier. Kunnen hij en z'n volgelingen zich nou echt niet- opleiding of niet- zich niet op een nette en fatsoenlijke manier uiten?
Blijf welkom met je reactie.

Anoniem zei

Verkoopt ze de 'echte' daklozenkrant, de Riepe? Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar de omstandigheden van de veelal Oosteuropese muzikanten en daklozenkrant verkopers. Er gaan zoveel verhalen de ronde maar heb nog nooit iets gelezen van iemand die daadwerkelijk checkt hoe en waar en hoe ze wonen.... In hoeverre is het een georganiseerde vorm waarin ze min of meer gedwongen worden etc....

Anoniem zei

Beste Johan. 19:41 uur. Dank voor je reactie op mijn bericht.
Schreeuwen en schelden is meestal een resultaat van onvermogen. En ja, daarmee zou je Wilders kunnen aanmerken als man van onvermogen.
Een partij als die van Wilders heeft echter alleen maar bestaansrecht als de regerende politiek keer op keer blijft falen. Op elke actie vanuit de regerende politiek volgt een reactie en die reactie is Wilders met zijn clubje. Maar laten we vanaf nu de actie gaan bashen. Dan verdwijnt vanzelf de reactie.

Anoniem zei

https://www.youtube.com/watch?v=qN1FpcCigyI

Ria zei

Een straatkrant verkopen is toch ook werk?

Kees Huizenga zei

Hierbij een mooie spotprent uit Trouw:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4484/Foto/photoalbum/detail/1834962/654261/0/Spotprenten.dhtml

Het COA doet er goed aan om asielzoekers en vluchtelingen op een kleinschalige manier te huisvesten. Spreiding op kleine locaties van circa 100 personen. Over veel gemeenten. Dan ontstaat ook minder weerstand.

De overheid moet niet werken met een politiek van voldongen feiten. Heel belangrijk is goede overheidscommunicatie.

Anoniem zei

Misschien is de blogger wel geïrriteerd en ontevreden over zijn eigen bestaan. Tsja, dan "moet er natuurlijk een p..... in". En wat is er mis met mensen (met veelal een psychiatrisch verleden)om middels een uitkering een premie te ontvangen voor het feit dat ze een arbeidsplaats ter beschikking stellen ? Bovendien maatschappelijk aktief blijven door vrijwilligerswerk te doen ? Het zijn de westerse regeringen zèlf die de arbeidsmarkt totaal kapot maken door Europa met honderdduizenden migranten te overspoelen.

Anoniem zei

Johan maakt van iedere scheet een donderslag de de laatste tijd.

Annama zei

De echte Riepe verkopers staan geregistreerd bij de gemeente waar ze heus wel weten of dit legaal ís.
Persoonlijk ken ik de Riepe verkoopster en haar (familie)omstandigheden. Ik ben trots op haar dat ze dit doet om nog een beetje extra geld binnen te krijgen. Waar kan zij of haar man werk krijgen? Haar man wil alles aanpakken. Ze zijn beslist niet te beroerd om te werken maar men moet hen wel willen laten werken!
Enne....hoe lang zou een Nederlander deze verkoop volhouden?????
Kijk met positieve ogen naar haar en de accordeonist en doe af en toe es wat boodschappen voor hun. Dat dure blikje fris hebben ze naar alle waarschijnlijkheid gekregen!

Annama zei

En zo is dat! Hoe lang zou een Nederlander dat volhouden om een zakcentje bij te verdienen?????
Ze doen het heus niet omdat ze het zo gezellig en leuk vinden om te doen maar uit bittere noodzaak. Ze zouden graag werk willen hebben want zij en haar man willen alles wel aanpakken. Welke Nederlander wil dat??? Maar wie geeft hun een baan???