donderdag 14 januari 2016

AARDBEVINGSSCHADE IN BEIJUM (3)


"Direct na de beving liepen omwonenden de straat op om hun onrust met elkaar te delen. De schrik zat er goed in. Zo'n tiental mensen hebben in een straal rond m'n huis schade. Omdat ik een klussenbedrijf heb, kon ik mijn schade zelf herstellen. Maar het is net of het gevolg van de aardbeving maar doorloopt en doorloopt, m'n huis werkt a.h.w. nog steeds na, er komen scheurtjes bij en alles staat wat onderspanning, m'n huis lijkt nog steeds bezig om een nieuw evenwicht te vinden, het kit komt op sommige plekken los van de wand."
Het huis van Martin Heller aan de Scheltemaheerd ziet er goed gerepareerd uit, je moet goed kijken om de 'littekens' van de beving te kunnen zien. "Ik heb ook een huis bij me in de buurt gerepareerd, mensen zijn welkom bij me om schade aan hun huis te laten herstellen." Zioe de foto's van de voorgevel.
http://www.klussenbedrijfmartinheller.nl
Je inspecteerde na de aardbeving je huis. Hoe ging het proces van schade ondervinden, melden, taxeren en repareren in z'n werk?
"Tijdens de memorabele aardbeving op 30 september 2014, wapperde de televisie op de kast in de woonkamer heen en weer, zo erg was het. Ik dacht, dit is goed mis. Ik ben om het huis heen gelopen en heb de opgelopen schade gemeld bij de NAM. Er kwam vervolgens een taxateur van Arcadis langs die een rapport heeft opgemaakt. Er werd me gevraagd of ik een externe aannemer wilde om de schade te laten repareren, maar ik vertelde dat ik dit zelf vanuit m'n klussenbedrijf zou kunnen doen. Dat werd akkoord bevonden, en na vorstperiode van vorig jaar winter heb ik in het voorjaar van 2014 voor het getaxeerde bedrag van 1255 euro herstelwerkzaamheden uitgevoerd."

Dat heeft hij keurig gedaan, zoals gezegd, je moet goed kijken om de 'littekens', voegwerk etc., goed te kunnen zien, er zijn huizen in de wijk te vinden waarvan de muren duidelijker sporen achterlaten.

Beijumer Arjan de Rooij had in deel 2 van deze serie het plan opgevat om samen met andere Beijumers de discriminatie tussen Stad en Ommelanden bij het gemeentebestuur van Groningen aanhangig te maken inzake de 4000 euro-regeling. Lees nog eens het blogbericht. Inclusief een link naar Bevinggevoeld.nl en naar de site van Jan Fré Boven.
De brief op poten hoeft niet meer omdat kort na deel twee naar buiten kwam dat de regeling ook (tijdelijk) voor 050 gaat gelden, lees nog eens hier
Beijumers weest erbij, als u schade aan u huis hebt, de regeling duurt nog de maand uit (wat ook weer een vorm van discriminatie is, want waarom geen gelijke monniken, gelijke kappen (aardbevingsgebied moet structureel ook voor 050 gelden!)?
De schade in Beijum is waarschijnlijk groter dan gedacht, bij alle tot nu toe geportretteerden hadden veel omwonenden evenzoveel schade als dat ze zelf hadden.

MEEDOEN MET DEZE SERIE? BEIJUMNIEUWS@ZIGGO.NL

3 opmerkingen:

Jan Fré Boven zei

Ik ben het in grote lijnen eens met jouw verhaal. Wel ben ik van mening dat de Stadjers (de Beijumers in het bijzonder) langer de tijd moeten hebben om hun "waardevermeerdering" te claimen. Menig Beijumer heeft misschien nog niet eens in de gaten dat hij/zij ook aardbevingsschade heeft (en heeft daarom inclusief schademelding etc) maar 17 dagen meer om eventueel ook aanspraak te kunnen maken op de € 4000,-

Anoniem zei

Bij mij in de straat meer dan 60 meldingen

Kees Huizenga zei

Een heel goed bericht op RTV Noord van 15 jan. 2016:

http://www.rtvnoord.nl/nieuws/158451/Ook-PvdA-wil-waardevermeerderingsregeling-voortzetten

Voor deze motie zal volgende week zeer waarschijnlijk een meerderheid in de Tweede Kamer stemmen.