zaterdag 2 januari 2016

GRONINGER SCHAATSLEGENDE JAN UITHAM IS JARIG (91!)

De 91 jarige Jan Uitham met achterkleindochter en aankomend schaatstalent Aveline Hijlkema

"Ik ben dan wel 91 jaar geworden, maar ik ben in blije verwachting van wat komen gaat."

Hij werd tweede tijdens de meest tot de verbeelding sprekende Elfstedentocht ooit. In 1963 eindigde hij na een barre tocht achter de uiteindelijke winnaar Reinier Paping. "Ik zou het graag nog eens over doen om het recht te zetten." 

Temidden van zijn familie vierde Jan Uitham vanmiddag zijn 91e verjaardag in zijn huisje in het vlakbij Beijum gelegen Noorderhoogebrug. Er waren vier generaties aanwezig, op de foto ziet u de schaatsheld van Groningen naast achterkleindochter Aveline Hijlkema zitten. Ze deed onlangs mee aan het Nederlandse kampioenschap schaatsen in Friesland. "Ze heeft talent." Van wie heeft ze dat? "Ik zou het niet weten."

Jan Uitham is op en top Groninger. De kon minder-mentaliteit zit er diep in. Alsof het niet geweldig is wat hij gepresteerd heeft. Bescheidenheid siert de mens, maar Groningers kunnen daar wat in doorschieten.
Anderzijds, en bekijk de video, de levenslust en het optimisme stralen van de krasse jarige af. De 91 jarige sportman: "Ik ben het levende bewijs dat sporten gezond is, dat je er oud mee kunt worden."

Wat hij er aan doet om ouder en ouder te worden? Hoe is zijn relatie met het opperwezen?
Luister naar wat hij te zeggen heeft.

(   

Geen opmerkingen: