vrijdag 29 januari 2016

KICK OFF SAMENLOOP VOOR HOOP BEIJUM IN 'T TREFPUNT

Het eerste team is compleet.  Links staat voorzitter Carla Veldman

Volle bak in het Trefpunt
"We willen kanker de wereld uit helpen, we gaan net zolang door totdat iedereen die deze afschuwelijke ziekte heeft kan genezen."
Kom maar met die statiegeldflessen...
Aldus een spreekster gisteravond tijdens de kick off van Samenloop voor Hoop Groningen/Beijum.

 Of het grote doel, iedereen kanker-vrij, tot de toekomstige mogelijkheden behoort, blijft koffiedik kijken. Immers, een op de drie mensen krijgt de ziekte vroeg of laat onder de leden. Het neemt niet weg dat Beijum op 11 en 12 juni een dappere poging gaat ondernemen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen voor wetenschappelijk onderzoek. Negentig procent van de opbrengst zal naar wetenschappelijke onderzoeken gaan die oorzaken en geneesmogelijkheden van kinder- en jeugdkanker in beeld moet brengen


Blijft tien procent over. Dit gaat naar het Hamelhuys, een inloophuis voor mensen die kanker hebben (gehad). De oprichtster van dit huis aan de Paramaribostraat in de Indische buurt van Groningen, Josje Hamel, was zelf aanwezig en gaf tekst en uitleg over hoe en waarom het Hamelhuys en het grote belang ervan. Toen Josje Hamel kanker kreeg dacht ze: ''waarom is er geen inloophuis in Groningen"? Ze dacht het niet alleen, maar kwam ook meteen in actie. En zie hier... Hamelhuys is nu een inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten.
Zie en lees hier.

Wie denkt dat de geldinzameling pas tijdens het tweede weekend van juni zal starten heeft het mis. Zie foto rechts boven, Naomi heeft de eerste tientjes reeds bij elkaar, verkregen door het verzamelen van lege statiegeldflessen.

De avond begon met een informele inloop en een kop koffie met chocoladesoezen. In de hal stonden drie jonge dames achter een informatiekraam, zie foto rechts.
Het Trefpunt was reeds in Samenloop voor Hoop sfeer
De avond werd afgetrapt door Grietje Oosting, vrijwillige coördinator van het KWF. Ze liet een video zien over een Samenloop voor Hoop-editie welke vorig jaar werd gehouden. De lach en de traan spatten van de video af, plezier én verdriet. Hetzelfde staat Beijum over ongeveer 135 dagen te wachten.

Oosting legde aan de vijfenzeventig aanwezigen de structuur van de komende Samenloop voor Hoop uit, er zal 24 uur non stop door het Groene Hart van de wijk worden gewandeld. Het geheel zal uit drie gedeeltes gaan bestaan. Mensen die kanker hebben gehad en overwonnen gaan eerst lopen. "Survivors", aldus Oosting. "Het zal een emotionele start zijn, aan degenen die als eerste gaan lopen kunnen we aflezen: daar doen we het voor, hiervoor organiseren we dit en hiervoor gaan we lopen." Daarna, tijdens de nachtelijke uren volgt de kaarsen ceremony. Tijdens het laatste gedeelte van de Samenloop zal het eindbedrag dat bij elkaar is gehaald bekend worden gemaakt."
Josje Hamel vertelt over het Hamelhuys

Een evenement als deze vereist een gedegen organisatie. Wie doet de catering? Wie regelt de logistiek of de sponsoring? Wie doet de pr en wie wil penningmeester zijn? Op de middelste foto links zien we commissieleden die elk een taak op zich hebben genomen.

Het loopparcours zal tijdens de nachtelijke uren niet alleen worden opgelicht door honderden waxinelichtjes, er komen meer versieringen te hangen. Op de benedenste afbeelding zien we rechts Saskia (ben achternaam even kwijt*) naast de voorzitter van Samenloop voor Hoop Groningen Carla Veldhuis staan. Saskia: "Ik ga bloemetjes breien, wie wil meedoen?" Dames (heren?) brei mee en maak het grootste  wijkevenement dat ooit in Beijum heeft plaatsgevonden tot een succes.

Foto helemaal boven, het eerste team is geformeerd. De weduwe van een aan kanker bezweken echtgenoot droeg een motivatie speech voor aan de zaal. Vrienden en familie gaan zich inzetten om meer slachtoffers te voorkomen.

In de aanloop naar Samenloop voor Hoop Beijum zal regelmatig een update op Beijumnieuws verschijnen.
Update 12:25 uur, zie *:Saskia Herbst mailde, ze staat rechts op de onderste afbeelding: We haken de anemonen. De anemoon is bedoeld om bij iedere kanjer op te spelden, en om de route mee aan het kleden zodat er een paarse gloed ontstaat langs het te lopen parcours. De bloemen die over zijn, want we hopen natuurlijk heel veel anemonen te mogen ontvangen, zullen verkocht worden. Opbrengst komt geheel ten goede aan het KWF. Dus iedereen die kan haken....Graag!!!!
Patroon is te vinden op de site van SamenLoop voor Hoop Groningen

Geen opmerkingen: