zondag 31 januari 2016

HET WORDT KAAL LANGS DE ZUIDWENDING (3)


"Ik vind het jammer voor het aangezicht van de Zuidwending. Het lijkt wel "een lange leegte". Een kanaal omringd door lange bomen oogt veel aantrekkelijker. Meer intiem. Aangenamer. Het verdwijnen van de hoge bomen ervaar ik als een verarming voor de wijk. Toch is het argument van veiligheid belangrijker, gegeven de normale levensduur van de hoge bomen ter plekke.
Er komt compenserende aanplant van nieuwe bomen. Maar hoeveel jaren duurt het voordat deze nieuwe bomen een mooie, vertrouwelijke sfeer scheppen?" 


Aldus Beijumer en Knoalster van geboorte Kees Huizenga onder een eerder bericht over de bomenkap langs de Zuidwending in de normaal gesproken groenste wijk van de stad Groningen.

De kaalslag van bomen levert dubbele gevoelens op. Zie toch eens bovenstaande archief-afbeelding. Dit moeten we in het vervolg missen. Een prachtige erehaag van bomen langs ons aller Knoal. Om weemoedig van te worden.

Zie foto beneden, zo ligt een gedeelte van het kanaal door Beijum er momenteel bij.
Afgelopen vrijdagmiddag zag ondergetekende in oranje geklede heren met geluiddempende koptelefoons op de bomen onderin rondom inzagen. Met donderend geraas vielen de tientallen meters hoge bomen in de Zuidwending. Het water spatte meters hoog op.

Bekijk en beluister de video. Snerpende geluiden, hoog opzwiepend water en dikke golven in de Zuidwending.3 opmerkingen:

Sabine zei

Hoi Johan,

Zelf vind ik het ook erg jammer dat het plaatje verdwijnt, maar de bomen zijn bewust gepland dus moet er ook bewust mee worden omgegaan i.v.m. veiligheid natuurlijk. Dat gebeurt de laatste jaren steeds meer in de wijk.

Weet jij ook of er weer iets nieuws komt te staan? Dat zal misschien de pijn wat verzachten bij iedereen ;)

Kees Huizenga zei

"Leegte" is een Gronings woord. "Leegte" betekent laagte of laagvlakte. De Beijumer Zuidwending is laag gelegen. Zonder die hoge bomen lijkt ons Beijumer kanaal nog lager te liggen.

Een voordeel is dat er meer zonlicht aanwezig is. Veel Beijumers kunnen meer van de zon genieten.


Vragen

1. Wat vinden kinderen van het verdwijnen van die hoge bomen? Er kan minder verstoppertje gespeeld worden.

2. Wat vinden de poezen en de honden van het verdwijnen van de hoge bomen? En hun huisbazen (m/v).

Kees Huizenga zei

Zie ook deze indrukwekkende foto's van lijn6.com:

http://www.lijn6.com/index.php/lijst/politiek-22/reportages/3590-uitzicht-bomenkap

Van 30 januari 2016.

Ik ben hier erg door geroerd. Zeer deprimerend.