zaterdag 16 januari 2016

TRADITIONELE NIEUWJAARSKAMP SCOUTINGGROEP DE VOERMAN


Bor ligt in de auto. De vlag is gewassen. NJK kan beginnen!

Bovenstaande tekst stond vrijdagmiddag op de Facebookpagina van Scoutinggroep de Voerman uit Beijum.

Ondergetekende snapte er niks van, wie of wat is Bor? En wat het NJK? Het Nederland Jeugdkampioenschap?

 Begeleidster Sabine antwoordde: "Bor is onze totem en we gaan naar het Nieuwjaarskamp in Appelscha." Ze stuurde een foto, links zien we Bor. Of zijn het Borren? Waarschijnlijk een dubbele spiegelbeeld-foto.


De totemisatie is een ritueel binnen scouting waarbij een lid een eigen scoutingnaam krijgt. Aan de hand van je karaktereigenschappen zoeken de reeds getotemiseerde leden van je groep een dier dat dezelfde eigenschappen heeft als jijzelf. Er wordt niet van de fysieke eigenschappen uitgegaan. Er kan een tekening van het totem achter op de das gedragen worden. Het verschijnsel komt in ieder geval veel in BelgiĆ« voor. In Nederland is de totemnaam niet gebruikelijk, hoewel er wel groepen zijn die hun jeugdleden een "speciale naam" geven, zoals bij de kabouters de kabouternaamScoutWiki De eerste nacht zit erop. Komende nacht nog en daarna gaat het morgen weer Beijum-waarts.
Foto's van gistermiddag en avond: FB de Voerman.Klik de kleine afbeeldingen groter.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wie is die handige jongen (m/v) die de houten wolvenkop heeft gemaakt? Is het handwerk houtsnijwerk of machinaal gefreesd? Welke houtsoort? Petje af.

Sabine zei

Die handige meneer heet Tunnis Linker, Lageweg 36, 9472TE Zuidlaren 0592-273355. Hij maakt deze sinds wij hem dat aan het begin van het seizoen aan hem gevraagd hebben. Hij heeft ondertussen al meerdere aanvragen gekregen van groepen.

Hij gebruikt een aparte manier van bewerken, noemt het zelf boetseren dacht ik.

Als je even googled op zijn naam kom je een hoop informatie tegen. Onder andere dit leuke stuk http://allerhanden.eu/exposities/houtkunst2013.pdf