vrijdag 8 januari 2016

HET IS ECHT EINDE VERHAAL VOOR BASISSCHOOL DE EXPEDITIE


Het is een beetje wrang, de zon schijnt vandaag uitbundig op het na de ijzeldagen weer goed begaanbare schoolplein bij de Expeditie. Zie foto, tegen het middaguur gemaakt, kinderen spelen weer volop op het plein. Rechts achter op de foto zien we de school, de zonwering moest naar beneden gedraaid worden om al te fel licht in de schoolklassen te voorkomen.
De zon en de vrolijk buiten spelende kinderen kunnen niet verhullen dat het desondanks een donkere dag voor de Expeditie is. De school gaat aan het einde van dit schooljaar definitief sluiten.

Op OOG staat:
De sluiting van de basisschool ‘De Expeditie’ in Beijum is onafwendbaar geworden nu ook het stadsbestuur heeft aangegeven de school niet te willen overnemen. Het aantal leerlingen van de school is te laag.
‘De Expeditie’ is een samenvoeging van de Dijk en de Doefmat. De verwachting was dat door de samenvoeging van die twee scholen het leerlingenaantal voldoende zou toenemen. Dat is niet gebeurd en de onderwijsgroep O2G2 gaat de school per augustus sluiten. O2G2 moet de school dan volgens de wet weer aanbieden aan de gemeente. Maar die ziet geen toekomst voor een zelfstandige school.
Het stadsbestuur moet nu op zoek naar een nieuwe bestemming voor het gebouw.

4 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Valt het te overwegen dat het gebouw van De Expeditie een dependance kan worden van OBS De Beijumkorf?

De Expeditie is gebouwd als een schoolgebouw. Het zou jammer zijn als dit gebouw niet meer voor het onderwijs kan worden gebruikt.

Op dit moment wordt De Doefmat verbouwd voor het sociaal wijkteam WIJ Beijum. Twee schoolgebouwen in Beijum verdwijnen, met dank aan O2G2.

Kan er creatief nagedacht worden over de bestemming van maatschappelijk vastgoed?


Het Voorzieningengebouw bij Innersdijk moet nog gebouwd worden. De vraag is of deze voorzieningen niet in De Expeditie kunnen worden gehuisvest. Het Gezondheidscentrum Beijum aan de Emingaheerd kan blijven waar het is. De Kleihorn en Het Heerdenhoes kunnen in deze visie als buurtcentra gehandhaafd worden.

Anoniem zei

Ze hadden de noodgebouwen nog een jaartje moeten laten staan en dan wij beijum daar in totdat expeditie gesloten wordt. Had ze al snel weer paar honderduizend euro bespaard. Maar ja nadenken en plannen is niet de beste kant van de ambtenarij.....

Anoniem zei

Het was ook gedoemd om te mislukken de Doefmat bij de dijk te betrekken.
Vele ouders hebben de kinderen eraf gehaald en gelijk hebben ze.
Er was totaal geen communicatie richting de ouders en de lesstof die de kinderen kregen waren ver onder het niveau van de kids. en dan nog niet eens te spreken over de directeur.
Mijn Dochter is naar een andere school gegaan en ze is meer vooruit gegaan in een half jaar op de nieuwe school dan in 2 jaar op de Expeditie en dat zegt wel wat. Zo kon ze totaal geen tafels en nu noemt ze bijna alle tafels vloeiend op en dat voor een kind van 9 jaar

Kees Huizenga zei

De directeur van de Beijumkorf, de heer Germ Strampel, belde mij vandaag tegen 12:00 uur terug.

De boodschap van hem is dat de Beijumkorf voldoende klaslokalen heeft om een (groot) deel van de leerlingen van De Expeditie op te vangen. Met andere woorden: dit nieuwe schoolgebouw kan niet meer van dienst zijn voor het onderwijs in Beijum. Dieptriest.

Kan er in Beijum niet een openbare vergadering plaatsvinden over de bestemming van de openbare gebouwen in deze wijk?

Een opsomming van gesloten en nog te sluiten gebouwen:

De Doefmat
De Expeditie (in juli 2016)
Het Heerdenhoes (toekomstige sluiting i.v.m. Voorzieningengebouw bij de Bentismaheerd)
De Kleihorn (toekomstige sluiting i.v.m. Voorzieningengebouw bij de Bentismaheerd)

De vraag is of de bouw van dat geplande Voorzieningengebouw bij Innersdijk nog teruggedraaid kan worden. Kan de gemeente Groningen de afspraken met Patrimonium intrekken?