zaterdag 23 januari 2016

HOE HAAL JE EEN BOOM NEER?


De bomenkap langs de Zuidwending trekt de nodige bekijks. Het is een vak apart, je kunt moeilijk zomaar beneden de stam door gaan zagen en maar kijken welke kant een boom opdondert. 

Wat opviel is dat bij elke boom die neer moest eerst een mannetje in een laadbak omhoog werd getild. Eenmaal boven ging hij eerst een voor een takken los zagen. Als er eenmaal alleen een hoge boomstam met een kaal stompje boven stond, werd de boom met een touw neergetrokken. Foto's zijn gistermiddag gemaakt.

Op Hoekapikveiligeenboom staat o.a. wat je allemaal nodig hebt: Touw, goedgekeurde veiligheidshelm, stevige handschoenen, veiligheidsbroek, gehoor- en gelaatsbescherming, takkenzaag, motorzaag, ladder, vergunning.
Zodra alle takken eraf zijn, houd je alleen nog de stam over. Om die om te zagen klim je weer naar beneden. Kijk eerst waar de stam naar toe kan vallen. Als je denkt te weinig ruimte te hebben, dan kun je dit eventueel uitmeten. Zaag vervolgens de boom in vanaf de kant die de boom uit moet vallen. Zaag eerst een keer schuin naar beneden en daarna recht, zodat het lijkt alsof er een hap uit de boom genomen is. Let erop dat deze inkeping tot tenminste de helft van de boom komt.

Geen opmerkingen: