maandag 18 januari 2016

SOMS LASTIG HUISNUMMERS VINDEN IN DE WOONHEERDEN


Mag ik u vragen waar ik huisnummer zoveel kan vinden?"
Regelmatig vragen mensen die zelden of nooit in Beijum komen er de weg naar een bepaald adres. Postbodes en krantenbezorgers zijn wel gewend aan Beijum-Doolhof, maar bijvoorbeeld pakjesbezorgers of mensen die ergens ter visite heen willen, lopen regelmatig half wanhopig vast.

De heerd waar ze moeten zijn is meestal nog wel te vinden, maar daar eenmaal aangekomen kun je gek worden van de vreemd oplopende huisnummers.

Neem de Froukemaheerd, een straat met veel recht toe rechtaan wegen en zijwegen. Vanaf de Emingaheerd loopt een weg, je gaat over de Zuidwending waarna je op de plek die we boven in beeld zien links genoemde heerd in gaat. Links op de hoek staat de Calvijnschool. Froukemaheerd nummer een. Handig, zou je denken, links lopen de oneven nummers op en het hoekhuis rechts zal dan wel nummer twee zijn, daarnaast vier, etc.
Maar nee, het huisnummer rechts is het hoogste nummer uit de hele straat (ergens in de buurt van 250). Daar gaat het al fout voor velen, zal gelden, zo'n hoog huisnummer, dat zal wer ergens achteraan liggen.
Ongeveer in de buurt waar de blauwe auto rijdt kun je alle kanten op. Probeer maar eens nummer 120 te vinden. Of 220. 320. Willekeurig gekozen. Je kunt er horendol van worden, de huisnummers vliegen alle kanten op.

Beijum is bijna veertig jaar geleden creatief en veelzijdig gebouwd. Maar degene die de huisnummers heeft uitgedeeld, on wel eens een beetje in de war zijn geweest.

1 opmerking:

familie de jonge zei

Ik had een kameraad die studeerde plannelogie. Die gingen op excursie naar Groningen Beijum en Lewenborg om te laten zien hoe het niet moest!