donderdag 28 januari 2016

HET WORDT KAAL LANGS DE ZUIDWENDING (2)


"We zijn blij met de bomenkap. M'n auto wordt niet meer door vogelpoep onder gescheten, we hoeven niet meer bang te zijn om een tak op het hoofd te krijgen, en ook hebben we nu een veel ruimer uitzicht." 

Bewoners die langs het stukje Zuidwending wonen waar afgelopen week tientallen bomen neergingen, zijn in het algemeen tevreden omtrent de kap. Althans, afgaande op de geluiden die ondergetekende ten gehore kwamen. Een andere mening? Beijumnieuws@ziggo.nl

Zie foto boven. Tussen de brug ter hoogte van de Calvijnschool (school rechts in beeld op bovenste foto) en de fietsbrug verderop, zie foto links) zijn alle bomen langs de dijk verdwenen. Wat rest zijn platte stompen boomstam die een centimeter of dertig veertig boven de klei uitsteken. Terzijde, je zou een paar stompen intact kunnen houden zodat mensen er straks in het voorjaar of zomer lekker op kunnen gaan zitten om bijvoorbeeld te gaan vissen. Maar dat zal wel wel niet van komen.

Op de parkeerplaats voor de Calvijnschool, ingang Froukemaheerd, zijn afgelopen dagen veel boomstammen verwijderd. Zie foto rechts. Iemand nog houtsnippers nodig? Een weekje geleden lag de parkeerplaats nog vol, zie foto rechtsonder in dit bericht.

De werkzaamheden hebben zich sinds gisteren verplaatst naar het stuk langs de Zuidwending dat tussen genoemde fietsbrug en basisschool (nog wel) de Expeditie in ligt. Zie onderste foto, we zien de witte school rechtsachter liggen, niet voor niks dat het tot voor de fusie met de Doefmat basisschool De Dijk heette.

Ook dit stuk zal de komende dagen een metamorfose ondergaan. Links, nog steeds onderste foto, zien we weer een paar prachtige visserszitjes.

Beijumers weten dat dit gedeelte van de Froukemaheerd, waar de dijkwoningen staan, zijn te bereiken door een schuin oplopend stukje weg. Zie foto linksonder. Langs het oplopende weggetje zijn ook een paar bomen verdwenen. Met een kraanwagen werd gisteren zand gestrooid op de plekken waar voorheen bomen stonden.

Wordt vervolgd, deze miniserie over de bomenkap langs de Zuidwending.2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik woon op die dijk en, ondanks dat ik deze actie begrijp, vind ik het jammer. Ik geniet van mijn uitzicht op de bomen. Het wordt straks een stuk kaler. Voordeel: geen bladeren meer ruimen op mijn balkon!

Kees Huizenga zei

Ik vind het jammer voor het aangezicht van de Zuidwending. Het lijkt wel "een lange leegte". Een kanaal omringd door lange bomen oogt veel aantrekkelijker. Meer intiem. Aangenamer. Het verdwijnen van de hoge bomen ervaar ik als een verarming voor de wijk.

Toch is het argument van veiligheid belangrijker, gegeven de normale levensduur van de hoge bomen ter plekke.

Er komt compenserende aanplant van nieuwe bomen. Maar hoeveel jaren duurt het voordat deze nieuwe bomen een mooie, vertrouwelijke sfeer scheppen?