maandag 4 januari 2016

MAANDAGOCHTEND (259)

4 januari, de auto's moeten worden opengekrabd. Kijk uit voor gladheid!

De eerste maandagochtend van 2016, de maatschappij komt zuchtend en kreunend op gang. Voorbij zijn de dagen van uitslapen en veel eten en drinken. We gaan weer back to normal. Veel mensen (schooljeugd) zullen deze eerste gewone dag van het jaar met een soort van jetlag beginnen, het ritme moet immers weer worden omgegooid.

Terwijl het wel zaak is om alert te zijn op de weg naar werk of school. Behalve dat de winter lijkt te zijn begonnen, met gladheid en koude handen (handschoenen aan!) en alle gevolgen van dien, liggen fietspaden gedeeltelijk ook nog met glas en vuurwerktroep bezaaid.
Klik groter
Eerst even de eerste speldenprik van Koning Winter in dit nog prille nieuwe jaar 2016. Kijk uit, het schijnt op sommige plekken erg glad te zijn. Zie ook bovenstaande foto, voordat vanochtend kon worden weggereden, moest er eerst gekrabd worden.

Honderden schoolkinderen en ouders fietsten een kwartier tot een half uur geleden voor het eerst dit jaar weer naar school. Hoeveel ervan zullen vandaag een lekke band krijgen?

Schoolplein van de Heerdstee sinds vandaag weer 'bewoond.'
Zie foto's links en rechts, we zien een kapotte bierfles en een zwart geblakerde plek op het fietspad langs de Emingaheerd. Veel leerlingen van de Heerdstee, de Expeditie en de Kleihorn moeten hier met de fiets overheen.

Niet zichtbaar, maar er ligt veel splinterglas bij.

Ondergetekende is niet van de moraal dat vuurwerk en alle jaarwisseling-uitingen in de ban moeten worden gedaan. Tradities kun je niet zomaar over boord zetten, kindervriend Zwarte Piet laat zich ook niet zomaar verdrijven. Meer moeite heeft de blogger met de moraal 'we stoken lekker een vuurtje en knallen vuurwerk af, laat de gemeente het maar opruimen.'
De meeste heerdbewoners hebben zelf even een bezem over hun straat gehaald, maar je hebt ze er ook bij die het geen moer interesseert.

Maandagochtend 8.30 uur, tijd voor winterbanden...
Waarom wel twee keer per jaar met veel tamtam een schoonmaakactie in het Groene Hart van de wijk houden, compleet met broodjes, koffie en prikstokken, foto's, maar deze dagen, nu, niet thuis geven? Nooit ligt er zoveel zwerfvuil langs en op de weg als de eerste dagen van een nieuw jaar. Aan de bak, geachte schoonmaakbrigade van Beijum!

Zie ook onderstaande foto, op nieuwjaarsdag ook al gefotografeerd, maar gistermiddag lag het ding er nog. Leuk, een nieuwjaarsfeestje vieren, maar sommigen zijn echt een beetje de weg en de richting kwijt.

Even een paar statistieken, over 56 dagen begint de meteorologische lente, dan is het 1 maart. Kinderen die dit schrikkeljaar op 29 februari geboren worden zijn maar een keer per vier jaar jarig.
En....over 168 dagen worden de dagen al weer korter...(21/6).

De eerste volle week van 2016 is begonnen. Kijk uit met gladheid. En misschien even met een veger en blik kijken of er vuurwerk-troep voor het eigen huis is op te ruimen.
Je eigen straatje schoonvegen kan ook een positieve betekenis hebben.
Het visitekaartje van een oud en nieuw-vandaal die de weg kwijt is.

Geen opmerkingen: