zaterdag 23 januari 2016

EEN LEVENDIGE FACEBOOK-COMMUNITY IN BEIJUM


'Ik heb teveel gekookt en heb nog een beste pan macaroni voor ongeveer vijf personen over. Kan ik iemand daar blij mee maken?' Binnen een paar minuten wordt gereageerd: "Ja, die wil ik wel, waar kan ik het ophalen?" Antwoord van de gulle gever: "Stuur maar even een pb (een persoonlijk bericht; JF)." 

Van Facebookpagina Restaurant Beijum' ...wie wil? Gaan we loten
In plaats van in de biobak gaat de pan met eten naar iemand of een gezin die niet hoeft te koken. Zomaar een gratis maaltijd, het enige wat moet is de pan afwassen en terugbrengen.

Het is fascinerend om te merken, en te volgen, hoe het digitale dorp Beijum qua levendigheid, communicatie en uitwisseling het 'gewone' dorp Beijum achter zich laat. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op internet, in het bijzonder op Facebook. Het zou de moeite waard zijn om er eens onderzoek naar te doen, wordt er meer 'gepraat' via internet dan gewoon op straat of in de huiskamers?

Beijum voor Beijum
Een deel van de Beijumers heeft een eigen Facebook-pagina. Voor ditjes en datjes, voor ernstige zaken (' m'n vader is vandaag tien jaar geleden overleden') voor een weggelopen poes. Een ander vind het de moeite waard om mede te delen: "Ik ga mijn huis vandaag opruimen." Of, "Ik lig met griep op bed." Gevolg, meelevende reacties, duimpjes, hartjes onder de riemen, etc.

Sinds ongeveer een half jaar bestaat de Facebookpagina Sociale long, ontmoetend verbindend. De laatste twee woorden zijn een paar maanden geleden in de plaats gekomen voor grote speeltuin.
Een schoonmaakactie, een update over Samenloop voor Hoop Beijum, een foto van 'Mooi Beijum.' Als het maar verbindend en/of opbouwend is, het kan er allemaal opgezet worden.

Boksbal, tien euro..., Beijum voor Beijum
Een paar weken geleden werd 'Restaurant Beijum' gelanceerd. Zie de intro van dit blogbericht. Een potje tomatensaus, een bak pinda's bijna over datum, of, zoals onlangs met foto gepost: Hele grote portie zelfgemaakte pastinaaksoep ontdooit. Flinke portie over nog en kan het niet terug invriezen. Wie o wie???? Gevolg, er melden zich belangstellenden waarna er wordt geloot. De gelukkige mag de soep komen ophalen.
Het begon op 25 december: Dit lijkt me een hele mooie dag om een subpagina toe te voegen.
Op het idee gebracht door Natasja Schaank die hier gisteren heel lief haar spagetti wilde delen met iemand die het kon gebruiken of er gewoon zin in had.
Binnen no-time was ze het kwijt wat aangeeft dat er best vraag naar is!! 

Dan hebben we ook nog Facebookpagina Beijum voor Beijum, een soort van Wijk-Marktplaats. Meubels, (kinder)kleding, speelgoed, gereedschap, een boksbal (foto), buggy's, cd's, schoenen, het is dagelijks vrijmarkt op deze pagina, voorwerpen gaan van persoon naar persoon, zal de Beijumer economie er lichtelijk door worden opgekrikt? ...


Als klap op de vuurpijl hebben we ook nog het Sociale Long Netwerkcafé, deze pagina staat vol met vacatures... 


De Beijumblogger heeft Facebook een tijd links laten liggen, hij concentreerde zich hoofdzakelijk op z'n Beijumnieuws. Terwijl een paar lezers ongeveer twee jaar geleden de Facebookpagina Beijum Nieuws voor hem openden. Zie logo links, klik erop.
Sinds ruim een half jaar zwingelt ondergetekende blogberichten aan via Twitter én Facebook. Lezers vinden het hier gemakkelijker te reageren, en ook zijn er nieuwe lezers bijgekomen omdat ze dagelijks geïnteresseerd via Facebook naar Beijumnieuws surfen.

De ontwikkelingen gaan snel. Acht jaar geleden vertoefde ondergetekende bij wijze van spreken, en enigszins overdreven, alleen op het Beijumer digitale toneel. Het werd gezellig en leuk met de komst van Lijn6 erbij. En nu, begin 2016, is het razend druk binnen het digitale dorp Beijum.

Of dat erg is? Natuurlijk niet, de Beijumer Facebook-community en Beijumnieuws kunnen prima naast elkaar bestaan. En elkaar versterken.

Hoe meer webzielen, hoe meer vreugd.

(Nog vergeten te vermelden, er bestaat ook een Weggeefhoek Groningen, met elkaar voor elkaar Facebookpagina)

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Is deze actie ook iets voor de Sociale Long Beijum?

Zie: https://www.oogtv.nl/2016/01/actie-voor-gezinnen-met-minimum-inkomen/

Ik weet niet welke Facebook-pagina met deze actie verbonden is. Dat weet de redactie van OOG TV wel.

Het gaat om het uitdelen van waardebonnen door middel van goede contacten met de middenstand.

Wat in WC Paddepoel kan, is mogelijk eveneens toepasbaar op Beijum.

Tijdens de Kerstpakkettenactie in dec. 2015 heeft de SLB prachtige gebaren en aanbiedingen gezien van middenstanders van Beijum.


Noot: elke bewonersorganisatie (i.o.) doet er verstandig aan goede contacten te hebben met de lokale middenstand.