dinsdag 19 januari 2016

VOGELS LATEN ZICH IN DE WINTER GRAAG EEN BEETJE BIJVOEREN

Vogel zoekt voedsel naast het Koerspad
Eenden en vogels moeten deze winterdagen trachten buiten te overleven. Geen nood, daar zijn ze op uitgerust. Je moet dieren die een sterk ontwikkelde overlevingsdrift hebben niet te snel zielig vinden. Maar een beetje een steuntje in de rug is ook weer niet verkeerd.

In de winter kunnen vogels weinig insecten, bessen en zaden vinden. Zeker als het vriest of als er sneeuw ligt. Vogels komen daarom in de winter gemakkelijker in de buurt van uw huis. In ruil voor een beetje voer laten ze zich goed bekijken!
Het kost vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten wel tien procent van hun gewicht. Als u wat voer strooit komen ze dus graag eten. Als extra energiebron kunt u vetbollen en pinda’s ophangen.

Bij lichte vorst kunt vers water aanbieden. Er wordt van gedronken en in gebadderd. Dit is geen probleem. Het water rolt direct van de ingevette veren, dus bevriest niet.

Bij strenge vorst kunt u beter geen open (warm) water aanbieden. Als er geen sneeuw ligt om op te pikken, kunt u ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Erg koud in de buik, dus het kost wat energie, maar het voorziet wel in de vochtbehoefte. Vogelbescherming

Geen opmerkingen: