maandag 4 januari 2016

WINTER IN EN ROND BEIJUM



 En opeens is het winter. Vooral fietsers en wandelaars hebben er mee te dealen in de wijk. Automobilisten ook, maar dat heeft meer met accuproblemen te maken, de auto van ondergetekende geeft sinds gisteravond opeens geen kik meer. En de winterbanden moeten de zomerbanden nog vervangen.

Gisteravond kwamen een paar meldingen binnen van knipperende lampen in huiskamers. Het werd niet echt helemaal donker, maar lezers gaven wel aan dat het licht een fractie van een seconde minder vermogen had en dat dit frequenter voorkwam (ondergetekende heeft tot nu toe niks van dit verschijnsel gemerkt).

Lijkt het nou zo, of hangen de elektriciteitsdraden boven kruispunt Beijum Zuid lager dan anders het geval is? Zie foto boven. Het kort aan en uit knipperen van de elektriciteit in sommige huiskamers heeft met dit soort draden te maken. Er zit ijzel op, ze bewegen wat heen en weer en dientengevolge geven ze de stroom minder goed door.
Het is een bijzonder fenomeen, dat maar zeer zelden voorkomt: lijndansen. De zwiepende hoogspanningskabels zorgen voor stroomdips in het noorden van het land.
Het zwiepen van de hoogspanningskabels ontstaat als er door plotselinge vorst ijzel ontstaat, in combinatie met harde wind, legt een woordvoerder van netbeheerder TenneT uit. Rtl-nieuws.
Overige foto's, linksboven zien we dat iedereen zich op de Atensheerd voorzichtig moet voortbewegen. Rechtsboven, fietsen over het Heerdenpad kan wel, maar het kan ook raadzaam zijn met de fiets in de hand het viaduct over Ring Oost over te lopen. Foto linksonder, kinderen vermaken zich meestal prima als er sneeeuw is gevallen.

Geen opmerkingen: