maandag 25 januari 2016

MAANDAGOCHTEND (262)De laatste normale week van januari 2016 is in gegaan. Normaal in de zin van geen geglibber en gelij. Weg sneeuw en ijzel. Gewoon naar je werk of school kunnen rijden of fietsen. Hoeveel graden beleven we momenteel?  Acht, negen tien? Welkom in wintervrij Beijum.

In de buurt van de Froukemaheerd liggen tientallen afgeslachte bomen te wachten op hun, hoe moet je het zeggen, afvoering? Ruiming?

De natuur, waar de mens deel vanuit maakt, is hiërarchisch ingedeeld. Een zoekgeraakt mens is in no time brekend nieuws. Een verloren huisdier iets later. Waar  is mijn kat of hond? Opsporing verzocht, het liefst via zoveel mogelijke nieuwssites.

We hebben een Partij voor de Dieren. Heel goed. Het is een beetje een schizofrene partij, dat weer wel. Dieren mag je niet mishandelen. Maar muggen mag je best doodslaan. Hoofdluizen verdelgen? Helemaal ok. Slakken in de biobak mieteren? Ga je gang. Muizen? Zet ze in de muizenklem. Varkens en koeien? Slachten die hap. Wat heerlijk, een konijnen-lapje.

Bomen staan vaak jaren, decennia lang op hun plek. Trouwe metgezellen zijn het. maar kappen is geen probleem. Je bent maar een boom, en je staat hiërarchisch gezien ver onder de mens en het dier.

Zie foto's boven en links. Daar lig je dan als afgedankte boom. Je stond jarenlang langs de Zuidwending, maar we hebben je afgedankt. Je bent geen mens of dier, je bent ondergeschikt. Weg wezen.

Op de foto rechts zien we een gekortwiekte boom ter hoogte van Grevingaheerd, langs de wijkring Emingaheerd. Het lijkt op een monument of kunstwerk voor gevallen bomen in Beijum.

Foto beneden, we zien een rij boompjes langs het fietspad tussen de Groene Long en de Jaltadaheerd, ze zijn om en om zijn gekortwiekt. Rechts is dat, misschien niet goed te zien maar de boompjes zijn echt om en om gekleineerd.

We hebben een Partij voor de Dieren. Maar niet een voor de natuur. Ook geen Partij voor de Bomen.

Bomen staan onderaan de hiërarchie. Het is niet anders, niemand komt voor ze op.
Een prettige laatste week van januari toegewenst. Nog even doorzetten, scholieren en studenten, over vier weken is de krokusvakantie.

1 opmerking:

Anoniem zei

Nu de Gemeente Groningen een houtgestookte fabriek heeft doen we niet meer zo moeilijk om bomen te zagen hoppa om die handel smoesjes hebben ze ,zijn te groot of ziek geen probleem om die boel .
Maar als jij een boom hebt die je volledig in de schaduw zet nee kan niet dan is er plots allerlei bezwaar .
Hypocriet tot op het bot ,bomen die al langer staan dan Beijum oud is de zaag er in geen woorden voor .