dinsdag 19 januari 2016

DE OCHTENSTOND HAD GOUD IN DE MOND

Vanuit Beijum bekeken leek het vanochtend wel alsof Lewenborg in de fik stond. En alsof de klimtoren elk moment vlam kon vatten.

 Foto's zijn tegen kwart voor acht gemaakt. Het 'branderige'  uitzicht was niet alleen voor Stadjers, Beijumers gereserveerd. het hele land kon er van genieten. 

De morgenstond had vanochtend goud in de mond. Want wie vroeg op stap was, kon genieten van een prachtige zonsopkomst.
Via NOS Ooggetuige kwamen veel foto's binnen van de ochtendgloren. Op sommige foto's lijkt de hemel in vuur en vlam te staan; de donkere kleuren van de nacht, vermengd met de overweldigende gele en oranje 'vlammen' van de opkomende zon.

Weerman Munneke: "De zon schijnt naar boven als hij opkomt. Dat licht wordt dan tegen de wolken gereflecteerd, waardoor de wolken ook rood kleuren. Daardoor lijkt de hemel in brand te staan. De rode licht van het zonlicht is het effect van zogenoemde Rayleigh-verstrooing; als de zon hoog aan de hemel staat wordt het blauwe zonlicht het sterkst verstrooid en uit de kleur van de zon weggehaald. 

Daardoor is de hemel blauw en heeft de zon een warme, gele kleur. Bij zonsopkomst staat de zon laag en wordt ook het groene en gele licht verstrooid, wat het zonlicht oranje of rood kleurt." 

Geen opmerkingen: