woensdag 20 januari 2016

BEIJUMBORG (8)


Rare vogels


Eindigde mijn vorige column met een dode houtsnip, deze nieuwe begint er mee. Want nadat ik bij de politiepost aan de Parkallee een zogenaamde Vervoersverklaring had gekregen (voor kenners: een I-40 formulier) en dat ook nog eens helemaal voor noppes, is de gesneefde en inmiddels diepgevroren snip door mij weggebracht naar de preparateur. 

Wat ik wel grappig vond was, dat je zo'n beestje dan ook aan de agent-van-dienst moet kunnen laten zien, terwijl je pas een Vervoersverklaring krijgt nadat je 'm dus illegaal naar het bureau hebt vervoerd.....leg dat maar eens uit aan een goedwillende en oppassende burger zoals ik.

Afgelopen weekend was het ook vogelteldag, wat één van mijn dochters de volgende opmerking ontlokte: "houtsnip: min 1". Mijn echtgenote is dol op vogeltjes in de tuin (onze katten trouwens ook), en ze telde dan ook lustig een half uur wat er aan gevleugeld gedierte zoal op de mezenbollen, pindastrengen en notenzakjes af kwam. Eigenlijk vind ik dat vals spel: kunst om (veel) vogels te tellen als je ze allemaal naar onze (bescheiden) tuin lokt met massa's aan voer. Maar goed: het dient allemaal een hoger doel, en zo weten we dat de meest getelde vogel in Nederland nog steeds de huismus is. En Beijum zal daar geen uitzondering op vormen, zo liet in ieder geval mijn telster aan de Jensemaheerd weten.

Zelf zat ik trouwens het afgelopen weekend op een vakantiepark in mijn geboortestreek Twente, samen met zes vrienden die elkaar na de middelbare school (inmiddels welgeteld 41 jaar geleden) nog steeds om de paar jaar opzoeken. Wij, de Heeren 7, brengen dit soort weekenden dan door in een soort van cave. Een cave???? hoor ik de lezer nu denken.....ja, dat vergt enige uitleg.

Een paar dagen geleden was ik bij een gelegenheid waar iemand vertelde dat hij een cursus 'rouwverwerking voor mannen' zou gaan geven. Hij merkte daarbij op dat mannen die hun partner verliezen daar heel anders mee omgaan dan vrouwen. Vrouwen willen hun verdriet delen, mannen trekken zich terug in hun schuurtje. Of - op zijn Engels/Amerikaans gezegd - in hun cave (grot). De cursusleider wilde mannen uit hun cave lokken, en ze meer hun rouw laten delen. Voorwaar een mooi idee. Wat ik echter vrees is dat de manier waarop mannen met zoiets 'groots' omgaan nog niet zo snel veranderen zal. Mannen zijn namelijk rare vogels, moet u weten. Ons Heeren 7-'schuurtje' was trouwens een luxe vakantiebungalow met 2 bubbelbaden en een sauna.....het moet namelijk niet té gek worden, vinden we.

Geen vogel gezien, trouwens.....

Han Borg

Geen opmerkingen: