En toen was er licht. In het winkeltje van Pand49 zijn sinds enige tijd lampen te koop gemaakt van gerecyclede materialen. Wie maakt deze kunstwerken, en hoe komt iemand op het idee om een oude fietslamp nieuw leven in te blazen?
De lampen zijn gemaakt door Marjan Buning. Marjan is opgegroeid in Beijum, woonde een tijd lang in Assen en sinds een half jaar is ze terug in de stad. Haar opleiding volgde ze aan de Fotovakschool in Apeldoorn, waar ze in 2006 afstudeerde. Hoe komt een fotograaf op het idee om lichtobjecten te maken?
“Eigenlijk is het thema van al mijn werk licht.” vertelt Marjan. Een tijd lang hield Marjan zich vooral bezig met donkere fotografie, donkere foto’s en donkere onderwerpen. Ze liep erin vast en had behoefte aan wat anders. Ze liep op straat en vond een fietslamp. Ze pakte hem op en dacht hier kan ik wel wat mee. Een lampje erin, vleugeltjes erop een poppetje van Mc Donalds erop en een functioneel kunstwerk is ontstaan.
“Mensen gooien zoveel dingen zo gemakkelijk weg, terwijl je er nog zoveel leuke dingen mee kunt doen” vertelt Marjan verder. De lampen zijn een goed excuus om regelmatig naar de kringloopwinkel te gaan. In Marjan’s huis is te zien dat ze er een oog voor heeft om oude spulletjes een nieuw leven te geven. Het maken van de lampen bracht ook weer nieuw licht op de fotografie.
Inmiddels maakt ze lichte foto’s en gebruikt ze veel felle kleuren. In haar vrije werk doet ze niks meer digitaal. Ze werkt met lomocamera’s en is een fervent polaroidfan. Marjan is aangesloten bij een wereldwijde ‘lomographic community’. Lomografie is een spontane manier van fotograferen met een bepaald soort camera. Marjan exposeerde hiermee al in New York, Los Angeles en in Berlijn, wanneer volgt Beijum?Voorlopig staan een aantal van haar kunstwerken in het winkeltje van Pand49. Kom gerust eens langs. Pand49 is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17 uur.
Tekst + foto: Atsje Straatsma
Geen opmerkingen:
Een reactie posten