maandag 7 maart 2011

NIEUW BURGERINITIATIEF: BEIJUM VOOR ELKAAR (noaberhulp)

(Ingezonden persbericht)
In de Groningse wijk Beijum gaat op 29 maart officieel het project "Beijum voor elkaar" van start met een feestelijke avond in het Trefpunt. Het doel van dit project is om de 'Burenhulp terug naar de buren' te brengen op een laagdrempelige manier.
De 4 initiatiefnemers van het project verwachten dat door het project het onderling contact tussen de wijkbewoners zal toenemen met aandacht voor het wel en wee van de buurtgenoten. "We zullen in toenemende mate weten wie onze buren zijn, er zal meer en meer bereidheid zijn om iets voor elkaar te doen wat op zich weer zal leiden tot een grotere verdraagzaamheid en een groter gevoel van veiligheid in de wijk".

De initiatiefnemers zijn 4 inwoners van Beijum, zij voelen zich sterk met de wijk verbonden. Het welzijn van hun buurtgenoten gaat hun aan het hart en ze inspireren elkaar daarin. In het jaar van de vrijwilliger bundelen ze graag deze inspiratie tot het project “Beijum voor elkaar”. Doel is ook om het project zonder geld te laten functioneren, pure vrijwilligers dus. Door een bijdrage van bijvoorbeeld de plaatselijke middenstand worden eventuele kosten opgebracht.

De doelgroep voor dit project is 'mensen die in een thuissituatie met een hulpvraag zitten'. Zo denken we bijvoorbeeld aan mensen die behoefte hebben aan een gesprek of bakje koffie bij een buur die aan huis gebonden is of een wandeling met iemand die slecht ter been is. Ook boodschappen doen voor deze zelfde persoon of kleine klusjes in huis zoals het ophangen van een schilderij en dergelijke behoren tot de mogelijkheden. De nadruk ligt op kleinschalige activiteiten, uitgesloten is psychische, medische of financiële hulp.

Via de speciaal, voor het project ontworpen website (www.beijumvoorelkaar.nl ) worden 2 groepen in de wijk in kaart gebracht. Zowel mensen die met een hulpvraag zitten als mensen die als vrijwilliger iets voor een andere wijkbewoner willen betekenen kunnen zich op de website inschrijven. Beide groepen kunnen op de site anoniem hun persoonlijke wensen aangeven waarna ze via de site contact met elkaar zoeken.

Groningen, 20 februari 2011, Wytze Visser, tel. 06-44668646

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Succes!

Karin.P. zei

Goed innatief!
Heel veel suc6 heb gister toevallig net mijn buur geholpen met een verstopte gootsteen :)

Rensumaheerder zei

Yeah, André, Cilia, Wytze...do the right thing!

Kees Huizenga zei

Een prachtig wijkinitiatief. De samenleving zijn we zelf! Microverbanden maken het leven zinvol, saamhorig, dienstbaar en dierbaar.

Gisteren schreef ik op
http://beijumnieuws.blogspot.com/2011/03/de-beijumrijderfietser-door-de.html
het volgende onder punt 2:

“Maatschappelijke samenhang begint bij burenhulp en Noaberschap. Onderling dienstbetoon. Omzien naar elkaar. Vooral goed luisteren. Ook naar datgene wat in uw straat speelt.”

Kees K. zei

Lekker stukje ambtelijk-sociale prietpraat. Subsidie van het lokaal akkoord?. Altijd weer genieten. Vooral 'burenhulp terug naar de buren', en ook 'in een thuissituatie zitten'. Heerlijk. Gelukkig ken ik m'n buren al, het zijn immers buren, ik hoef niet terug, ik kan gewoon vanuit m'n thuissituatie mensen helpen. Maar succes met het 'project'.

Toch nog een puntje. Geen geld nodig? Maar wel de middenstand voor de eventuele kosten willen laten opdraaien? Dat klopt niet helemaal toch? Waarom zou 'de klant' voor een klusje niet het materiaal zelf kunnen betalen?