zaterdag 26 maart 2011

MAX MICHA OVER PLEIN OOST

Plein-Oost, never nooit geliefkoosd.

We hebben het er allemaal over de laatste dagen, het plein in Beijum-Oost. Het was er eerst te druk en te rommelig. De bus reed er ook nog eens dwars door heen. Er was een slager en er waren sommigen mensen die aanstoot namen aan het gedrag van onze Antilliaanse Nederlanders die rondom het plein wonen. Overlast is dan wel een betrekkelijk begrip, want onze medelanders weten niet beter. Zo leeft men nu eenmaal met elkaar op de Antillen, lekker buiten chillen.

Beijum-Oost, een oude, gemengde stadswijk. Uitkeringen en psychiatrische problemen, drugs-en geluidsoverlast, tienermoeders. Beijum-Oost, de afvalbak van ontspoord Groningen. Dat was het image wat Oost had in 2003, compleet met samenscholingsverbod. Gebrek aan sociale cohesie , verval en verloedering. Drugsoverlast, criminaliteit en achterstand. Wel, dat is dan makkelijk opgelost. We gooien er een paar miljoentjes en een nieuw plein in, een bibliotheek en wat gesubsidieerde instellingen en klaar is kees. Drugsoverlast opgelost en iedereen aan het werk.

Nu hebben we eindelijk een nieuwe plein gekregen, een nieuwe indeling, nieuwe speeltoestellen voor de kinderen, geen bus meer door het plein, te weinig parkeerplaatsen. Weer een andere supermarkt, de slager weg, Antilianen ook niet weg. Lekkere oase van rust. En weer is het niet goed. Te rustig, te saai, geen duidelijke regels voor fietsers, ongezellig. Zelfs onze visboer is verhuisd van Oost naar West. Een commerciële ramp. Nu kunnen we dan weer kiezen uit 2 nieuwe pleinen. Mocht deze vernieuwde versie ons uiteindelijk weer niet bevallen, wat voor excuus hebben we dan?

Max Micha

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Een oude stadswijk?
Mvg

Anoniem zei

Lichtelijk offtopic:

Ik woon sinds jan 2010 aan de Wibenaheerd. En wat ik van alle verhalen gehoord heb ben ik net na de periode gekomen dat het een rotzooi in de wijk (Oost dan) was (al betwijfel ik dat het ooit zo erg is geweest, veel verhalen zullen ook aangedikt zijn imho). Ook in een periode waar ik Nijestee binnenliep en 5 minuten later met een sleutel naar buiten liep bij wijze van spreken. Ze wilden meer jonge (studerende/naar school gaande) mensen in de wijk hebben van wat ik begrepen heb in die tijd.

Ik heb mij nooit onveilig gevoeld sinds ik hier woon. Tuurlijk heb je weleens (buren)ruzies. Last van (geluids)overlast. Maar waar niet? Iedereen die ik vertel dat ik in Beijum woon betrekt het gezicht, helemaal als ik oost er ook nog eens achteraan noem... het zegt naar mijn mening meer over die mensen, zijn wereldvreemd naar mijn mening. En om het plaatje compleet te maken, het zijn meestal mensen die afkeur hebben voor andere mensen met een kleurtje.

Wat misschien wel leuk is om te vertellen, ik woonde hier net een jaartje ofzo. Opeens, bij stom toeval dat ik het opmerkte en dat ik wakker was, rond 02.00 uur in de nacht wat piepende banden. Ik kijk uit het raam, blijkbaar 2 undercover auto's van de politie die een andere auto klem hadden gereden. Agenten zonder uniform met getrokken pistolen haalden de bestuurder uit de auto. Bestuurder moest op de grond liggen, wat geschreeuw van "politie, handen omhoog en op de grond gaan liggen" enzo. En het hele voorval duurde misschien een paar minuten. Alles was daarna ook weg, zonder dat er een sirene te horen is geweest. Nooit wat over de in krant gelezen of verder wat van gehoord.

Anoniem zei

Vergeten er bij te zetten, het enige nadeel is dat de (binnen)stad zo ver weg is. Om die reden wil ik dan wel graag weg. Als de wijk nou wat dichterbij had gelegen :P maar goed, voorlopig is het financieel gezien nog aantrekkelijker om hier te blijven dan te verhuizen.

Kees Huizenga zei

De ondernemers van Plein Oost hebben de ambtenaren van de dienst RO/EZ met klem afgeraden om de busbaan langs de Claremaheerd op te heffen. Er is helaas, "met de kennis van nu", niet naar de ondernemers geluisterd. Het gaat over de jaren 2005 en 2006.

Plein Oost is een onderdeel van met name een dienstenomgeving geworden. De slagerij vertrok. Bronno Schut ging naar Beijum-West. Sinds september 2010 staat op de Stoepemaheerd een andere visboerin, genaamd Peggy (...) uit Bedum. Pand 49 kwam. Met een NLA-subsidie. Maar voor hoe lang?

De aanpak van Plein Oost getuigt van een "instrumentalistische visie" van de gemeentelijke overheid. Een maakbare samenleving, zoals de overheid die graag ziet.

In de barre praktijk gaat het anders. De overheid moet voorwaardenscheppend bezig zijn. Met andere woorden: breng het openbaar vervoer naar de wijken en de wijkcentra! Maak ook een buslijn langs de Emingaheerd, het zuidelijke gedeelte van de wijkring! Jeffrey Lamein van het bekende wijkcafé aan de Claremaheerd pleitte in het verleden voor een extra buslijn 16, zodat er sprake is van een buscirkel, die een groter gedeelte van Beijum aandoet.

Het probleem van het "winkelcentrum" van Beijum-Oost is dat het geen breed scala aan winkels heeft, zoals in Beijum-West. De grondfout van Beijum is dat het twee winkelcentra had of heeft.

Toch is het goed dat Plein Oost bruisender wordt. Qua beeldvorming en qua (gevel)uitstraling. Ik vind het zeer wenselijk dat er een goede samenwerking komt tussen de Sporthal Beijum en Plein Oost. Te denken valt aan (wedstrijd)sporten op Plein Oost. En leuke activiteiten van de OB Beijum, de Buurtcentra van Beijum, STIEL, de MJD, de padvinders, milieuorganisaties, culturele organisaties, de Vensterwijk Beijum, de BSO, het CJG, Het Trefpunt, de Boerderijum Beijum, zangkoren, muziekverenigingen, Pand 49, heerdcomités, etc.

We moeten het SAMEN doen! Het sociaal-maatschappelijk middenveld van Beijum. SAMEN VERANTWOORDELIJK!

Anoniem zei

Maar is het financieel eigenlijk wel aantrekkelijk/verantwoord/haalbaar om nog meer geld tegen dat plein aan te smijten?

Misschien wel. De ligging van plein Oost heeft meer ruimte om gezelligheid en openheid te bieden. In mijn ogen zijn er alleen meer mensen op West omdat het meer (nuttige) winkels heeft, ik zie er ook alleen maar mensen die uitsluitend naar die winkels gaan. Ik zie daar nergens een mogelijkheid waar men even kan zitten voor een biertje ofzo. Eigenlijk een heel ongezellig overdekt winkelcentrumpje is West eigenlijk.

Maar...
West heeft eigenlijk alles al wat voor een wijk het belangrijkste is (behalve de gezelligheid dan). Om nou een kopie van die mogelijkheden te maken voor Oost (op zo'n korte afstand) lijkt mij financieel onverstandig voor ondernemers en ook de belastingbetalers (de wijkbewoners dus) die er voor op moeten draaien.

Dat van die buslijn is ook wel een goede. Verbaast mij na al die tijd dat het er nog steeds niet is gekomen. Niet een extra buslijn. Maar gewoon van lijn 6 een rondje maken. Bij West erin zoals nu, rondje afmaken naar de Wibenaheerd en vervolgens over de Emingaheerd terug naar Kardinge. Zal gelijk een stuk eerlijker zijn als we dat verplichte onding van een OV-chip hebben. Jazeker, voor de mensen aan de Wibenaheerd zal het enorm onvoordelig uitpakken. Want je mag verplicht betalen voor de onvrijwillige omrijdmeters... OV-chip rekend niet hemelsbreed of per zone af, maar elke onvrijwillige omrijdmeter mag je ook betalen.

Nog een ander punt als we het toch over de OV hebben, de tram zal ook de afstand naar de binnenstad/hoofdstation groter maken. Reistijd zal met zo'n 5 tot 10 minuten langer duren als het niet langer gaat worden. Maar dat zal ook wel 5 tot 10 jaar duren voordat de gemeente daar achter zal komen...

Anoniem zei

Ik erger me altijd bont en blauw aan het gepraat over Beijum-Oost. Ik woon hier nu zo'n 8 jaar en ik heb werkelijk waar nog nooit ergens overlast ervaren. Ja, op zomeravonden de herrie van de scootertjes op de wijkring, maar dat is alles. Ik vind het plein ook niet mooi, maar het probleem van het plein is gewoon dat er te weinig te beleven is. Je moet kiezen wat je wil: een winkelplein? Dan ook parkeren, dus parkeerplaatsen doortrekken aan beide kanten. Wat mij betreft maken we er trouwens een overdekt foodcourt van, met al die eettenten.

karin zei

Ik woon op het plein al meer dan 10jaar ! en erger me aan de uitspraken hierboven afkeur van een kleurtje/wereldreemd.
Ik ga met een buitenlander heb een kind met een buitenlander dus dar ligt het niet aan.

In de hectische tijden werdt er elke dag gedeald op de parkeerplaats, hongen vele antilianen/surinamers etc. op en rondom het plein werdt er op div. plekken ge-urineerd, bier gedronken gelduidsoverlast vanuit de auto's
Heb ik 2 schietpartijen meegemaakt en 1 steekpartij.
En zo kan ik wel even doorgaan denk dat met name de bewoners wonende aan het plein die overlast hebben ervaren.

Ik woon hier nu prima ja het plein is saai en doods maar alles beter dan het was.
Alle culturen buren heb ik om me heen en dat gaat prima samen, ik vindt dt Beijum een stuk is opgeknapt maja van een negatief imago kom je slecht af.

Anoniem zei

Nu is er geen overlast meer is het weer niet goed...zucht..

Giuliano zei

Kunnen we niet een gesubsidieerde kruidvat en blokker krijgen ipv. al dat cultuur/maakbaar gedoe?
Dan nog de markt naar beijum oost halen en we hebben een gezellig winkelcentrum.

Anoniem zei

Ik woon vanaf het begin van de nieuwbouw aan de wibenaheerd dat is nu 29 jaar geleden, deze wijk is van een keurige wijk met hardwerkende mensen veranderd in achterstandbuurt, er kwamen uitkeringsgerechtigden te wonen en Antilianen, vanaf dat moment was de sfeer kapot ! De politie durfde niet eens uit de auto te komen als er melding was van overlast om 4 uur in de ochtend zaten de Antilianen buiten te feesten, wat gebeurde er, iedereen vertrok, ook ik, ik ben naar Amsterdam gegaan, en nu ben ik weer terug en jawel hoor de Antiliaan is hier de baas de meisjes die werken bij Ancona zijn doodsbenauwd als een Antiliaan bij de counter komt vliegen ze om hem of haar te bedienen dat er vier nederlanders van autochtone afkomst netjes in de rij op zijn beurt wacht, daar word aan voorbij gegaan, ze maken nog steeds veel lawaai zo erg dat mijn dochter de ramen en deuren in de zomer sluit, want het is niet uit te houden.
De heer Lamein van de cafe staat toe dat er drugs worden verhandeld, en de ruzie's diep in de nacht achter zijn uitgang bij de cafe zijn bijna dagelijks, maar meneertje verdient big bucks so who care's door hem trekt de criminaliteit juist aan, weg met die krieg en zijn uitbater.